16.7 C
Botoșani
vineri, 24 mai 2024

Staţiunea Popăuţi rămâne la ASAS. Şoptică: „Consiliul Judeţean nu ar putea să aducă un plus prea mare”

popautistatiune

Staţiunea de Cercetare Popăuţi va rămâne în continuare în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice iar varianta de a trece în subordinea Consiliului Judeţean a căzut definitiv.

Deputatul PNL Costel Şoptică, unul dintre iniţiatorii proiectului de trecere a staţiunii de la ASAS la Consiliul Judeţean spune că în acest moment nu se mai impune datorită faptului că instituţia condusă de Florin Ţurcanu nu are bani suficienţi pentru dezvoltarea cercetării.

„Proiectul prin care se dorea ca staţiunea Popăuţi să treacă în coordonarea Consiliului Judeţean şi al Academiei Române, a fost retras. Sunt unul dintre iniţiatori dar am constatat că într-un an şi ceva de zile datele problemei s-au schimbat. Nici Consiliul Judeţean nu ar putea să aducă un plus prea mare în ceea ce priveşte cercetarea şi am propus renunţarea şi respingerea acestui proiect de lege. Acest capitol este încheiat”, a spus deputatul Costel Şoptică.

„Ar trebui să existe un parteneriat între Consiliul Judeţean , Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi ASAS. Academia trebuia să coordoneze strict partea de cercetare iar Consiliul Judeţean partea de administrare. Ar fi fost foarte greu să se acceseze fonduri europene. E mult mai bine să rămână acolo unde este deşi nici asta nu e o soluţie”, a adăugat parlamentarul botoşănean.

Proiectul nu a avut avizul guvernului iar Senatul l-a respins în urmă cu aproximativ două luni.

„Nu ştiu de ce se mai discută. Acum două luni, Senatul a respins propunerea legislativă. Punctul de vedere al guvernului a fost negativ, Academia Română s-a opus. La Staţiunea Popăuţi sunt în litigiu diferite suprafeţe. Un transfer este imposibil să se facă atâta timp cât terenul este în litigiu”, a declarat senatorul Viorel Grigoraş.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA