19.8 C
Botoșani
miercuri, 1 mai 2024

Comisie de Dialog Social cu ministru, parlamentari, înţepături politice şi promisiuni

liviu pop

Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a fost prezent astăzi la Botoşani şi a avut o întâlnire de aproximativ două ore, la Prefectură, cu parlamentarii puterii şi opoziţiei, liderii de sindicat şi reprezentanţii patronatelor.

Sindicaliştii, fiecare pe domeniul său, au luat cuvântul şi au expus o serie de probleme începând de situaţia salarială, la legea dialogului social şi până la nerespectarea anumitor legilor de către angajatori.

Prezenţi la întâlnire, o parte dintre parlamentarii puterii au ţinut să le explice sindicaliştilor şi reprezentanţilor patronatelor ce fac ei prin Senat şi Camera Deputaţilor şi ce modificări legislative vor fi în perioada următoare. În schimb, parlamentarii opoziţiei nu au ratat ocazia de a arunca săgeţi către guvern şi PSD.

„Miniştrii colegilor de la PSD sunt mai harnici. Mai harnici cu vizitele în teritoriu. Eu sper ca aceste lucruri să se materializeze  în guvern şi nu să fie doar chestiuni de imagine”, a afirmat deputatul Cristian Roman care ulterior a vorbit despre drumul Botoşani – Tg. Mureş, spunând că există un studiu de fezabilitate de mai mulţi ani şi că nu ar mai trebui făcut unul. În plus, parlamentarul a spus:

„Nu mai durează mult şi venim noi la guvernare”.

Imediat a venit replica lui Andrei Dolineaschi: „Noi mai şi facem”.

De asemenea, deputaţii Cristian Roman şi Costel Şoptică au vorbit despre noul Cod Fiscal propus de guvern. Ei au spus că sunt de acord cu acest cod dar au anumite nemulţumiri.

„Ne dorim să nu fie ca la Ordonanţa 55. Eu cred că că PSD-ul îşi va asuma răspunderea pe Codul Fiscal. Asta nu înseamnă că noi nu susţinem măsurile bune”, a spus Cristian Roman.

„Este lăudabil. Foarte multe măsuri din acest cod sunt liberale. Dă Doamne să le putem şi aplica. Mie nu îmi place că ba e 20% din 24% pentru tot, ba e 9%. În momentul acesta trebuie să fie 9% pentru tot ceea ce înseamnă aliment pentru că prima oară trebuie să mâncăm mai ieftin şi mai bun”, a precizat Costel Şoptică.

În final, ministrul Liviu Pop a ţinut să ofere câteva răspunsuri care nu au fost tocmai pe placul sindicaliştilor. A vorbit despre legea dialogului social şi despre blocajul existent precum şi despre modul cum s-au încheiat contractele colective de muncă. „Când s-a încheiat contractul colectiv de muncă la Petrom, s-au pus nişte chestiuni compensatorii la disponibilizaţi. După ce s-a privatizat, casa de avocatură a domnului Predoiu a reprezentat noul proprietar al Petrom şi a acţionat în judecată toţi cei 40.000 de foşti angajaţi. Au dovedit că este ilegală clauza din contract şi acum se face executare silită. La Piteşti avem 2900 de oameni care trebuie să înapoieze nouă milioane de euro, bani plătiţi în baza unui contract colectiv de muncă negociat de sindicate-patronate. Nu e o chestiune de joacă. În sănătate aveţi 12 articole ilegale în contractul colectiv de muncă care contrazic atât Codul Fiscal cât şi Codul Muncii”, a declarat Liviu Pop.

Fost lider de sindicat, Liviu Pop îşi critică acum foştii colegi alături de care lupta împotriva Guvernul Boc.

„Pe această lege a dialogului social trebuie puţină responsabilitate. Vin din mişcarea sindicală şi dau două exemple de neserioazitate crasă. S-a convenit de către confederaţiile sindicale şi patronale, până în nu ştiu cât noiembrie, se va veni cu un proiect de hotărâre de guvern privind sectoarele de activitate din România. Aşa au convenit în ultima comisie de dialog social de la Ministerul Muncii. A venit o singură propunere fracţională a unei confederaţii sindicale şi o singură propunere a unei mişcări patronale. Dacă le puneam cap la cap, nu făceam decât scandal. Eu am iniţiat un proiect de hotărâre de guvern şi o să-l supun în dezbatere publică. Nu putem sta din 2011 şi până în 2015 şi să nu facem o hotărâre de guvern pentru sectoarele de activitate. În lege spune: sindicatele şi patronatele se întâlnesc, propun sectorul iar guvernul adoptă o hotărâre”, a spus Liviu Pop care a adăugat:

„Spuneţi că nu e bun contractul cu Casa (CAS). Cine e reprezentantul sindicatelor şi patronatelor în Consiliului de Administraţiei al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate? Nu există. Nu l-aţi nominalizat. Obligativitatea numărul unu este să stau la masa negocierilor”.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES











































ULTIMA ORA