Pandemia și restricțiile impuse de guvern nu au permis organizarea unor manifestări de amploare, de Ziua Națională a României. Cu toate acestea, în unele comune din județul Botoșani, autoritățile locale nu au dorit să treacă neobservată această zi importantă și au organizat mici manifestări, cu un număr redus de persoane.
În comuna Corni, de Ziua Națională a României, 11 familii care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost premiate de primarul Valeria Vărvăruc. Este vorba de familiile: Iurasoc Petru și Aurica, Timpau Constantin și Natalia, Baltariu Mihai și Maria, Iurieț Constantin și Mina, Fediuc Mircea și Angelica, Andronache Vasile și Maria, Ciniparu Mircea și Emilia, Haila Ioan și Maria, Costescu Dumitru și Aneta, Vărvaruc Petru și Aurica. Babi Gheorghe și Aurica.
Autoritățile locale din Ibănești au păstrat tradiția ultimilor ani și organizat un eveniment cultural de Ziua Națională a României. Îmbrăcați în straie populare, elevii Școlii “Mihail Sadoveanu” din Dumbrăvița și ai Școlii ,”Ștefan cel Mare” din Ibănești, au prezentat un program artistic cu ocazia Zilei Naționale a României. Prin interpretări de cântece patriotice și recitări de versuri, aceștia și-au exprimat dragostea de neam și de țară, mândria de a fi român și de a fi urmașii unor bravi eroi.
“Cu ocazia împlinirii a 103 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, ne-am reunit pentru a sărbători cum se cuvine această zi deosebit de importantă pentru noi toți. În conştiinţa tuturor ibăneștenilor, 1 Decembrie este simbolul naşterii României. Să nu uităm că beneficiem de roadele luptei înaintaşilor noştri, de libertatea, credinţa şi unitatea celor care au scris cu jertfă numele neamului românesc în lume. Să cinstim faptele înaintașilor și să ne ridicăm la înălțimea moștenirii! Este o obligație! Putem concluziona în urma celor vizionate și prezentate, că Marea Unire a fost si va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei țării noastre, iar măreția actului de la 1 Decembrie stă în faptul că desăvârșirea unității naționale este fapta istorică a întregii națiuni, realizată într-un elan râvnit cu putere. Pe lângă programele școlare, vă rog să nu minimalizați nevoia de a ne iubi patria și pământul strămoșesc. Iubiți-vă țara în fiecare zi și nu risipiți timpul în favoarea lucrurilor mărunte. Mulțumim, iubiți elevi pentru munca pe care ați depus-o pentru a da Glorie acestui moment! Mulțumim, stimați profesori pentru îndrumarea oferită cu drag elevilor dumneavoastră! Mulțumim, dragi părinți! La mulți ani Ibănești! La mulți ani Români! La mulți ani România!”, este mesajul transmis de Romică Magopeț, primarul comunei Ibănești.
Ziua Națională a României a fost sărbătorită astăzi și în comuna Bălușeni unde autoritățile locale au organizat un eveniment la care au participat zeci de persoane. Preoții din comună au ținut o slujbă pentru eroii neamului, copiii au recitat poezii și au fost cântat cântece patriotice iar la final toți cei prezenți jucat HORA UNIRII.
“La mulți ani, ROMÂNIA! La mulți ani, ROMÂNI, prieteni dragi, indiferent unde vă aflati și de unde vi se aud bătăile inimii, inclusiv pentru țara asta draga noastră țară!”, a transmis Claudiu Doroftei, primarul comunei Bălușeni.
În comuna Albești, primarul Mihai Amarandei, împreună cu viceprimarul Brăduțu Brașoveanu și câțiva consilieri locali au depus o coroană de flori la monumentul din apropierea primăriei.
“În această zi sărbătorim Ziua Națională a României, prilej de mare bucurie pentru toți românii. Totodată, este ziua în care simțim cu toții că suntem români și că a fi împreună, indiferent unde suntem, poate fi acel sentiment care să ne facă să vrem mai mult de la locul pe care îl numim acasă. 1 Decembrie reprezintă o zi marcantă în care este necesar să omagiem încheierea unui proces istoric la care au luat parte și strămoșii noștri. La mulți ani România! La mulți ani români și frați de pretutindeni ce gândesc și simt românește!”, este mesajul transmis de Mihai Amarandei, primarul comunei Albești.
Și în comuna Vf Câmpului autoritățile locale au macat Ziua Națională a României printr-un eveniment la care au participat zeci de localnici. Îmbrăcați în straie de sărbătoare, tinerii s-au adunat la sediul primăriei și în frunte cu Maria Huțu, primarul comunei Vf Câmpului, au pornit către monumentul dedicat eroilor unde au depus o coroană de flori.