33.4 C
Botoșani
duminică, 14 iulie 2024

VREMEA LA MARE în iulie: „Vor fi fenomene extreme”

litoral

Meteorologii anunţă pentru iulie şi august temperaturi foarte ridicate, caniculă chiar, şi precipitaţii foarte scăzute, pe litoral. Veştile sunt bune pentru turism, dar triste pentru culturile de pe câmpuri.

Joi şi vineri vom avea vreme uşor instabilă, după care vom avea vreme numai bună de plajă. „În aceste două zile sunt şanse de instabilitate atmosferică, cu precipitaţii, izolat, peste 25 – 30 de litri, inclusiv la Constanţa şi pe zone însemnate. Vor fi ploi fără descărcări electrice. După care, de sâmbătă, vremea intră într-un proces de ameliorare, cu temperaturi de la o zi la alta mai ridicate. Săptămâna viitoare, începând de luni, marţi, miercuri, avem depăşiri frecvente ale indicelui de disconfort termic (ITU) şi, potrivit prognozei pe care o avem de la Centrul European, în următoarele două săptămâni sunt şanse din ce în ce mai mici de precipitaţii”, explică directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, Marius Coţofan.

Potrivit acestuia, pe termen lung, ne aşteaptă o vară fierbinte, dar mult mai plăcută pentru turism decât anul trecut. Se pare că şi în iulie şi în august vom avea temperaturi peste norme şi preci-pitaţii sub norme. „Iulie este şi mai călduros decât august şi august va fi cel mai secetos. Deci, dacă mai avem ceva şanse de ploaie în iulie, în august nu vom mai avea deloc sau mult mai puţine. Deci, dacă anul trecut am avut sezon estival de numai o lună de zile, din punct de vedere meteorologic, anul acesta semnalele sunt mult mai bune, va fi un sezon bun pentru turism”, mai spune şeful de la Meteorologie.
Nu vor lipsi fenomenele extreme
Cu siguranţă, însă, vom avea multe zile cu caniculă. Tocmai de aceea este posibil să apară şi fenomene extreme, cu ploi torenţiale, însemnate cantitativ, şi însoţite de furtuni şi descărcări electrice. Dacă anul trecut am avut în zona Măcinului o tornadă, apoi în 2013, tromba de la Vama Veche, pe mare, avem toate şansele ca şi anul acesta să înregistrăm astfel de fenomene neobişnuite pentru zona noastră. De altfel, directorul Centrului de Meteorologie chiar este de părere că numărul fenomenelor extreme va creşte în următorii ani, pe fondul temperaturilor foarte ridicate. „Pentru că sunt călduri mari, aceste fenomene pot să apară oricând”, este de părere Marius Coţofan.
Citeste mai mult pe RTV.NET 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA