-0.5 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

VEŞTI BUNE pentru DOROHOIENI. 104 de kilometri de apă şi canalizare şi investiţii de peste 780 de miliarde. Luna aceasta încep lucrările

nova apaserv, carlan, fetcu, alexandrescu

După doi ani de aşteptare şi alţi doi ani de contestaţii şi procesele, proiectul “Extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în aglomerarea Dorohoi” va fi în sfârşit demarat. La începutul lunii iunie, a fost semnat contractul de execuţie cu firma germană Ludwig Pfeiffer iar în două-trei săptămâni vor demara efectiv lucrările.

Proiectul ar fi trebuit să demareze din 2011-2012 dar nu a fost posibil deoarece nu era desemnat proiectantul. Abia în 2013 s-a desemnat proiectantul iar ulterior s-au demarat procedurile pentru organizarea licitaţiei pentru execuţia lucrărilor. După mai multe clarificări şi amânări, comisia de licitaţie a dat câştigătoare firma Ludwig Pfeiffer care a avut a doua ofertă ca valoare. Ulterior, un alt participant la licitaţie a contestat peste tot pe unde se putea contesta, ajungându-se până în instanţă. După aproximativ doi ani, Curtea de Apel Suceava a decis că licitaţia a fost corect organizată şi s-a putut semna contractual cu firma germană, în vederea execuţiei lucrărilor în municipiul.

Acest contract are o valoare de 78,6 milioane lei plus TVA, din aceşti bani urmând să se realizeze 44 de kilometri de reţea de apă şi 60 de kilometri de reţea de canalizare. Nemţii de la Ludwig Pfeiffer au termen de 14 luni pentru a finaliza această lucrare.

“Aceste investiţii au o durată de viaţă de aproximativ 50 de ani. A căzut pe capul nostru să se împlinească acum 50 de ani. staţiile de tratare Cătămărăşti şi Bucecea sunt făcute în 1964, în Dorohoi este făcută în 1966. Conducta Cătămărăşti – Bucecea este făcută în 1964. Această conductă este de importanţă strategică şi alimentează două treimi din populaţia judeţului. În acest proiect avem 14 contracte din care 9 de lucrări, 3 de servicii şi 1 de achiziţii. Din cele 9 contracte de lucrări, cinci contracte sunt finalizate sau se finalizează în toamna asta. Au mai rămas patru contracte de reţele aflate în derulare”, a precizat Gabriel Cârlan, directorul general al SC Nova Apaserv SA.

Reprezentanţii operatorului de apă spun că este una din cele mai dificile lucrări din cadrul proiectului de 102 milioane de euro.

“La Dorohoi va fi o lucrare grea iar constructorul este conştient şi doreşte să se mobilizeze cât mai rapid. Este un contract cu o valoare mare, un număr mare de kilometri de reţea de apă-canalizare. În Dorohoi, reţeaua de canalizare se reînoieşte în proporţie de 90%. Dorohoiul are un anumit specific geographic, diferenţe de nivel, case apropiate, accesul între ele este deja ocupat de utilităţi. Este o mare provocare”, a menţionat Cătălin Fetcu, directorul tehnic al SC Nova Apaserv SA.

Investiţia de la Dorohoi va fi executată de Ludwig Pfeiffer, o firmă înfiinţată în 1933, care are un portofoliu impresionant de lucrări şi peste 700 de angajaţi.

“Bugetul este foarte strâns, urmează să ne definitivăm strategia şi să vedem exact cine vor fi colaboratorii noştri. Cu siguranţă vor fi şi cei de pe piaţa locală dacă vor dori să colaboreze cu noi. Aici nu putem folosi chiar tot din c ear fi disponibil ca tehnologie pentru că ar costa de trei ori mai mult. Din evaluarea noastră, la lucrarea aceasta, profitul va fi mai puţin decât rezonabil. Noi sperăm ca luna aceasta să începem lucrările”, a declarat Ciprian Neag, managerul Ludwig Pfeiffer România.

“Ar însemna ca întreg traficul din Dorohoi să fie blocat”

Prezent la conferinţa de presă organizată cu ocazia semnării contractului, Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, a declarat că va încerca să stabilească împreună cu constructorul un grafic de lucrări astfel încât să nu se blocheze traficul.

“În Dorohoi s-au derulat foarte multe investiţii în ultimii ani. Tristeţea la acest proiect este că trebuia să se termine în 2014-2015 şi începe în 2016 dar e bine că se face această investiţie. Din partea municipalităţii, constructorul va avea tot concursul în aşa fel încât lucrările să se desfăşoare cât mai bine. Termenul de 14 luni mi se pare strâns pentru dificultăţile care vor fi în Dorohoi. Asta ar însemna ca întreg traficul din Dorohoi să fie blocat. Vom solicita o extensie de termen pentru o calitate mai bună a lucrărilor şi al confortului oamenilor. Să fie atacate lucrările în aşa fel încât traficul să nu fie afectat. La Dorohoi, contractele se lucrează un pic şi cu inima”, a declarat Dorin Alexandrescu.

Marea problemă este că în municipiul Dorohoi s-a finalizat anul trecut un proiect de modernizare a străzilor iar acum unele dintre ele vor trebui distruse pentru a se introduce reţelele de apă şi canalizare. Potrivit primarului Dorin Alexandrescu, la multe dintre străzile modernizate, garanţia lucrărilor este de 8-10 ani iar acum această garanţie va cădea în sarcina operatorului de apă. Reprezentanţii Nova Apaserv spun că se va apela la subtraversări, devieri şi doar în anumite zone se va strica asfaltul.

“Acest proiect trebuia terminat în 2014-2015. Acum o să trebuiască să se găsească soluţii acolo unde se intersectează proiectele cu finanţări diferite. Nu puteam să opresc proiectul nostru pentru că nimeni nu îl mai faza. În plus, aveam un contract în derulare”, a mai declarat Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA