23.1 C
Botoșani
miercuri, 31 mai 2023

Vânzarea pungilor de plastic ar putea fi limitată

pungi plastic foto desteptarea

Pungile de plastic s-ar putea „raționaliza”. Mai exact 40 de pungi pe an pe cap de cetăţean. În această lună Parlamentul European va vota noua directivă menită să limiteze consumul pungilor de plastic foarte subţiri.

Sunt utilizate în special pentru ambalarea produselor vrac, doar că, potrivit statisticilor, un european utilizează 200 de pungi pe an și rareori le refolosește. Fiind foarte subțiri, prin degradare, se transformă în particule foarte mici, sunt ingerate de animale și pot ajunge apoi în meniul oamenilor.

Cercul vicios poate fi spart cu o taxă, crede Uniunea Europeană. În cel mai bun caz, comercianţilor li se va interzice să ofere gratuit pungile, iar clienţii lor vor plăti o taxă. Aceasta ar fi similară ecotaxei introduse în România acum șase ani pentru sacoşele de plastic.

Proiectul de directivă vine și cu alternativa raţionalizării: 90 de pungi pe an până în 2019 şi apoi 40 de pungi până în 2025. Totuşi, potrivit proiectului de directivă, după primele amendamente s-a ajuns la concluzia că tot taxa rămâne cea mai eficientă soluție.

Sursa: DIGI24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA