Biserica din lemn de la Prisăcani – Flămânzi, una dintre cele mai vechi biserici din judeţul Botoşani, a fost resfinţă astăzi, slujba fiind oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
- Sute de oameni au venit pentru a asista la slujbă şi pentru a intra în altarul Bisericii Sf. Nicolae din Prisăcani
Biserica Sf. Nicolae de la Prisăcani – Flămânzi a fost construită între anii 1656–1657 de către boierul Nicolae Stratulat, proprietarul satului din acea vreme. Ea a fost construită din bârne de răşinoase care au fost aşezate pe o talpă de stejar şi pe o temelie de piatră de râu. Acoperişul a fost de draniţă dar ulterior a fost înlocuit cu tablă. Biserica este formată din altar, naos şi pridvorul deasupra căruia se află turnul-clopotniţă.
Din cauza vechimii, Biserica Sf. Nicolae era într-un stadiu avansat de degradare şi exista riscul ca în câţiva ani să se prăbuşească. Pentru a salva acest monument istoric, autorităţile locale din Flămânzi au iniţiat un proiect pentru reabilitarea şi consolidarea bisericii din lemn. S-a reuşit accesarea fondurilor europene, investiţia fiind de aproximativ 400.000 de euro.
“Este un monument istoric pe care ne-am dorit foarte mult să îl salvăm. Am reuşit accesarea proiectului european pentru reabilitarea monumentelor istorice din Flămânzi. Valoarea lucrărilor la această biserică a fost undeva la 400.000 de euro dar s-a făcut o treabă de calitate şi am reuşit să salvăm un monument care are o vechime de peste 350 de ani. Noi vom încerca să facem un circuit turistic în care să includem Muzeul Ţăranului Român din Flămânzi, Biserica din Prisăcani, monumentele, alte două biserici”, ne-a spus Dan Oloeriu, primarul oraşului Flămânzi.