În ultimii 20 de ani, în majoritatea comunelor şi oraşelor din judeţul Botoşani s-a înregistrat o scădere considerabilă a populaţiei şi există riscul ca peste două-trei decenii să dispară unele localităţi. O parte dintre primari au conştientizat acest risc şi încearcă să încurajeze creşterea natalităţii prin acordarea unor stimulente financiare.
În comuna Vlăsineşti, anual se nasc aproximativ 15 copii şi mor circa 60 de persoane. Din acest motiv, primarul Lucian Trufin, împreună cu Consiliul Local, au luat decizia de a aloca bani pentru tinerii care îşi întemeiază o familie în această comună şi pentru creşterea natalităţii.
“Din bugetul local, vrem să acordăm tinerilor căsătoriţi o sumă la căsătorie, precum şi o sumă lunară de la naşterea fiecărui copil şi până la împlinirea vârstei de trei ani. Este vorba de 500 de lei la căsătorie şi 200 de lei lunar pentru fiecare copil. Nu am pus condiţie de venituri dar în schimb am făcut un regulament cu privire la modul cum pot fi folosiţi acei bani. Banii sunt pentru hrană, medicamente, îmbrăcăminte. Dacă nu făceam un regulament, tatăl copilului ar fi luat banii şi ar fi mers direct la cârciumă. Oamenii vor semna un angajament”, ne-a spus Lucian Trufin, primarul comunei Vlăsineşti.
Proiectul încă nu a putut fi pus în aplicare deoarece legislaţia interzice primăriilor să acorde astfel de stimulente financiare chiar dacă există bani în bugetul local. Primarul comunei Vlăsineşti a solicitat sprijinul parlamentarilor botoşăneni pentru a iniţia o propunere legislativă astfel încât să poată fi alocaţ bani de la bugetul local pentru stimularea natalităţii.
“Nu am putut pune în aplicare această hotărâre deoarece legislaţia cu privire la protecţia socială interzice administraţiilor locale să aloce acei bani. Împreună cu doamna deputat Ciofu, am promovat o iniţiativă legislativă prin care administraţiile publice locale pot acorda aloca o sumă de bani tinerilor”, a adăugat primarul comunei Vlăsineşti.