22.5 C
Botoșani
joi, 11 august 2022

Un brand botoşănean care era apreciat în toată România, în urmă cu peste 25 de ani, va fi relansat pe piaţă

produse lactate

Agenţii economici din judeţul Botoşani încearcă să intre pe piaţa din România şi din Uniunea Europeană cu produse care în urmă cu 25-30 de ani erau la mare căutare. Aceştia au decis să relanseze câteva produse care erau exportate în vremea comunismului şi să le înregistreze ca produse cu origine protejată.

Unul din produsele care va fi relansat în următoarea perioadă este Caşcavalul de Săveni. Mai mulţi agenţi economici din zona oraşului Săveni s-au asociat şi au înfiinţat Asociaţia Producătorilor Caşcavalul de Săveni după care au demarat procedurile necesare înregistrării acestui produs.

“Avem şase producători din zona oraşului Săveni care s-au unit şi au înfiinţat Asociaţia Producătorilor Caşcavalul de Săveni. În oraşul Săveni a fost o fabrică importantă de caşcaval. Înainte de 1990, cine era din Săveni şi avea caşcaval la el, putea rezolva foarte multe lucruri în toată România. Acel caşcaval a ajuns să fie exportat până în America. Cei şase producători au realizat un caiet de sarcini şi l-au depus la Ministerul Agriculturii pentru a obţine denumirea de Produs cu origine protejată. După ce trece de Ministerul Agriculturii, acest caiet de sarcini ajunge la Comisia Europeană. Putem să realizăm un brand al zonei. Dacă vor obţine aprobările, acei producători vor avea piaţă de desfacere în toată Uniunea Europeană. Vor avea de câştigat inclusiv crescătorii de animale”, ne-a spus Lucian Trufin, primarul comunei Vlăsineşti şi totodată unul dintre susţinătorii acestui proiect.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA