1.7 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

Un nou scandal al gunoaielor stă să izbucnească în judeţul Botoşani. VEZI ce decizie a luat URBAN SERV

groapa de gunoi, masina deseuri (4)

Scandalul gunoaielor stă să izbucnească din nou în judţul Botoşani, după aproape un an de linişte. O decizie luată de conducerea Urban Serv a stârnit din nou nemulţumirea celorlalţi operatori de salubritate care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Botoşani şi care susţin că începând cu data de 1 mai vor rezilia contractele cu primăriile şi vor înceta să mai ridice gunoiul.

Firmele de salubritate care colectează gunoiul de pe raza comunelor şi oraşelor judeţului Botoşani au primit în această săptămână o înştiiţare de la Urban Serv prin care sunt anunţate că începând cu data de 1 mai 2015 vor trebui să plătească 155 de lei plus TVA, pentru fiecare tonă de gunoi care este adusă la groapa din municipiul Botoşani.

adresa urban serv

Practic s-a revenit la situaţia din primăvara anului trecut când a izbucnit primul scandal al gunoaielor în judeţul Botoşani. Atunci, după mai multe discuţii şi negocieri, s-a găsit o formulă de compromis. Conducerea Urban Serv a acceptat ca operatorii de salubrizare să plătează puţin peste 40 de lei pe tona de gunoi adusă la depozitul din Botoşani, urmând ca primăriile să achite diferenţa de 110 lei pe tonă în momentul în care se va face relocarea gunoiului la noul depozit de la Stăuceni. S-au semnat inclusiv contracte între Urban Serv, primării şi operatorii de salubritate.

La sfârşitul acestei luni, contractele încheiate vor expira iar conducerea Urban Serv a trimis câte o adresă  operatorilor de salubritate şi primăriilor. Operatorii de salubritate au fost informaţi că începând din data de 1 mai 2015 vor fi obligaţi să plătească 155 de lei plus TVA pe tona de gunoi adus la depozitul din Botoşani iar primăriile au fost somate să-şi achite banii facturaţi în ultimul an. Unele primării au de plătit câteva sute de milioane de lei vechi.

Reprezentanţii Urban Serv spun că au luat această decizie deoarece firma care se ocupă de închiderea vechiului depozit de la Rediu, nu dorit să utilizeze şi deşeurile aduse în ultimul an iar acestea vor trebui transportate la Stăuceni. Simion Drelciuc, directorul general al Urban Serv a precizat că începând cu data de 1 mai, va aplica noile tarife şi va acţiona în judecată primăriile care nu îşi achită facturile pentru gunoiul depozitat în ultmul an.

„Firma care se ocupă de închiderea depozitului ne-a transmis că nu poate primi deşeurile iar Consiliul Judeţean ne-a transmis o notă că nu poate să influenţeze operatorul respectiv să preia şi aceste deşeuri. Înţelegerea era că dacă operatorul care închide depozitul va prelua deşeurile adese în ultimul an, vom scuti primăriile de plata diferenţei de 110 lei pe tonă. Nu s-a putut. Contractele încheiate cu primăriile şi operatorii de salubritate expiră în această lună şi le-am transmis că sunt nevoit să pun preţul total. Am făcut notificarea către operatori iar primăriile vor trebui să plătească diferenţa prevăzută în contract, pentru tot ce s-a adus. De la 1 mai îi primesc la depozit doar cu preţul de 155 de lei plus TVA. De la primării încă nu am încasat niciun leu. Abia acum le-am notificat iar începând cu luna mai aşteptă să facă plata. În caz contrar vom urma prevederile legale. Am stabilit fiecare primărie cât trebuie să plătească, am facturat”,  spus Simion Drelciuc.

Decizia Urban Serv îi nemulţumeşte pe primari iar unii dintre aceştia spun că nu vor plăti facturile până în momentul care se va face relocarea. „Primăria Răchiţi nu va plăti niciun leu societăţii Urban Serv. Discuţia din urmă cu un an a fost ca diferenţa să se plătească în momentul în care se face relocarea. În primul rând, gunoiul a intrat în putrefacţie şi nu mai este aceeaşi cantitate ca în momentul depozitării. În al doilea rând, noi vrem să vedem dacă într-adevăr se va face relocarea deoarece la noul depozit de la Stăuceni vor intra doar deşeurile selectate. Cei de la Urban Serv vor să încaseze acum banii şi apoi vor vedea ei dacă mai fac relocarea gunoiului”, ne-a spus Gheorghe Iacob, primarul comunei Răchiţi.

Reprezentanţii firmelor care colectează gunoiul în judeţul Botoşani spun că de la 1 mai sunt în imposibilitatea de a mai presta serviciile către primării. Unul dintre operatori ne-a spus că din banii încasaţi de la primării, la tarifele prevăzute în contracte şi aprobate în Consiliile Locale, nu poate plăti nic măcar depozitarea gunoiului la groapa administrată de Urban Serv. Cât priveşte celelalte cheltuieli legate de salariile angajaţilor, motorina, reparaţiile la maşini şi dările către bugetul statului, acestea nu pot fi acoperite.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA