-1.1 C
Botoșani
vineri, 9 decembrie 2022

BĂTAIE DE JOC. Cardiaci puşi pe lista de aşteptare câte două-trei luni

spital cartele acces (5)

Sute de bolnavi sunt trecuti pe listele de asteptare pentru ca nu au mai avut loc in sectie sau in Ambulatoriu. Toti cei care au nevoie de ingrijiri asteapta si cate trei luni ca asa ajunga la medic.

De exemplu, bolnavi care s-au prezentat la medic tocmai la inceputul anului, in ianuarie, au fost programati in aceste zile. Totul se intampla din cauza deficitului de personal de pe cardiologie si a valului de pacienti cu boli cardiovasculare.

„Sunt liste de asteptare la Cardiologie. In ambulatoriu se fac programari chiar si cu 30 de zile inainte”, a spus Ioan Asaftei, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.

Luna de luna sectia de cardiologie a spitalului este umpluta pana la refuz de pacienti. Toate cele 60 de paturi sunt ocupate de botosanenii care au probleme cu inima. Lunar, in sectie se interneaza si cate 200 de persoane.

„Categoric populatia este mai bolnava, cu medicamentele noi si cu progresele facute si in tehnologie, si in aparatura si in medicatie a crescut durata de viata, dar in acelasi timp patologie este mult mai complexa. Noi prelungim durata de viata, si in acelasi timp crestem si numarul de bolnavi si nu reusim sa impacam pe toata lumea. La o populatie de 400.000 de oameni, este peste puterile unui om normal. Fiindca timpul fizic nu ajunge, programarile sunt facute la interval mare”, a spus Maria Matei, medic sef sectia de cardiologie.

Problema este ca sectia de cardiologie a unitatii medicale functioneaza cu un deficit de personal. La ora actual sunt patru medici în condiţiile în care ar trebui să fie opt.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA