Un atelier în care lucrează şapte persoane şi care a fost realizat printr-un proiect cu finanţare europeană, a ajuns să concureze cu reţelele de magazine Dedeman sau Praktiker în ceea ce priveşte vânzarea lemnului de foc. Cooperativa Socială „Stejarul” şi-a început în urmă cu mai bine de o lună activitatea şi deja are comenzi pentru lemn de foc despicat şi paletizat, din mai multe zone ale judeţului Botoşani.
Cooperativa Socială „Stejarul” din localtatea Pomârla este înființată ca o structură de economie socială ce are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al materialului lemnos. Bugetul total alocat este de 768.160,00 lei, din care 227.400,00 lei fiind dedicați exclusiv investițiilor. Prin realizarea unei linii tehnologice moderne de tăiat, despicat și paletizat lemn de foc cu o productivitate ridicată, se urmărește asigurarea producerii de lemn de foc secționat, despicat și paletizat, lemn decojit pentru produse de mobilier, scoarță pentru amenajări peisagistice și servicii de secționat și despicat lemn de foc.
În cadrul acestei structurii de economie socială au fost create un număr de 7 locuri de muncă din care 5 angajați fac parte din grupul țintă al proiectului, respectiv din categoria persoanelor cu venitul minim garantat.
Cooperativa Socială „Stejarul” Pomârla face parte din proiectul “ECONOMIA SOCIALĂ–UN PAS SPRE UN VIITOR MAI BUN”, Proiect POSDRU care are valoarea totală de 9.526.831,40 lei.
“Deja am început să livrăm mici cantităţi de lemn de foc”
Deşi are puţin timp de când şi-a început activitatea, această cooperativă nu duce lipsă de comenzi. Mai mulţi agenţi economici s-au arătat interesaţi să achiziţioneze cantitatea necesară de lemn de foc pentru această iarnă.
“Două dintre structurile de economie socială au început producţia şi au ajuns la nivelul pe care ni l-am propus. S-au întârziat puţin lucrurile dar din motive obiective, din cauza unor materii prime, din cauza unor livrări. Este un lucru extraordinar ce s-a realizat prin acest proiect în comunitatea noastră. Deja sunt mici comenzi, lucrăm la partea de promovare. Până acum am vorbit doar de implementarea proiectului. De acum ne ocupă de producţie, ne facem stocurile de lemn de foc după care vom începe promovarea. Avem un stoc mare de materie primă, care se procesează. În momentul în care vom avea o cantitate înseamnată, vom lansa o campanile de promovare. Deja am început să livrăm mici cantităţi de lemn de foc către diverşi privaţi dar există cerere. Ceea ce mă bucură este că am avut solicitări la toate cooperativele”, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.
În cursul zilei de vineri, în localitatea Pomârla s-au organizat două evenimente de promovare a proiectelor de economie socială implementate. Cei prezenţi au asistat la o prezentare a proiectului după care au avut ocazia să vadă cum se lucrează efectiv.
“Sunt organizate evenimentele de promovare a structurilor de economie socială Stejarul şi Cooperativa socială Dynamic. Au fost discuţiile legate de rolul economiei sociale în cadrul comunităţilor locale, despre experienţa noastră de până acum în cadrul proiectului şi despre rezultatele obţinute până acest moment. Au fost probe de lucru în cadrul cooperativelor. În judeţul Botoşani, mai avem de organizat două evenimente pentru promovarea Structuriilor de economie socială Cooperativa “Elcor” şi „Alyxor Beauty”. Vor fi două evenimente mai ample, cu mai mulţi invitaţi implicaţi în proiect”, a precizat Florin Grădinariu, preşedintele Asociaţiei Biosilva şi coordonatorul proiectului care se implementează în judeţele Moldovei.