25.6 C
Botoșani
duminică, 28 mai 2023

Republica Moldova a mai făcut joi un pas privind aderarea la Uniunea Europeană

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a înmânat joi după-amiază ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, cea de-a doua parte a chestionarului cu întrebări primit pe 11 aprilie de la Comisia Europeană care se dorește a fi o diagnoză a Republicii Moldova pe mai multe sectoare-cheie.

„V-am adus cele șapte volume completate ale celei de-a doua părți a chestionarului. În acest moment, cei mai fericiți sunt toți cei care de săptămâni trăiesc cu o sigură sarcină pe agendă. Le mulțumesc încă o dată tuturor funcționarilor, angajaților din autoritățile publice, prietenilor din societea civilă și diaspora, dar și partenerilor pentru solidaritate și dedicație pentru completarea chestionarului”, a declarat Natalia Gavriliță, cu ocazia inaugurării noului sediu al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

La evenimentul de la Chișinău a fost prezentă și comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

La completarea chestionarului au ajutat numeroși experți și din societatea civilă din Republica Moldova, dar și din România. Gavrilița a mai adăugat că acesta este modul de lucru în „echipa mare și prietenoasă a țărilor europene”.

România nu a comunicat până în prezent cu ce a ajutat mai exact Republica Moldova în formularea unor răspunsuri din chestionar.

Natalia Gavrilița a mai spus că acest chestionar este de „înaltă calitate” și că a fost făcut într-un timp record, reiterând că Republica Moldova este parte a spațiului european. Nu în ultimul rând, ea și-a exprimat speranța că în curând Republica Moldova va primi statutul de țară candidată pentru aderarea la UE și că va putea deschide capitolele de negociere pentru aderarea la UE.

Acest lucru s-ar putea întâmpla la summitul Consiliului European programat pe 23-24 iunie la Bruxelles.

Republica Moldova a primit pe data de 11 aprilie chestionarul cu întrebări din partea UE care radiografiază starea de fapt din Republica Moldova. Documentul a conținut în prima parte circa 360 de întrebări, iar a doua parte a fost de circa 1.900 de întrebări.

În prezent, Comisia Europeană analizează aceste răspunsuri și va formula, cel mai probabil luna viitoare, o părere în acest sens.

Sursa: G4Media.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA