La finele săptămânii trecute, mai exact sâmbătă 16 iunie, la Botoşani s-au desfăşurat Zilele Eminescu, manifestări prilejuite de împlinirea a 129 de ani de la trecerea în nefiinţă a Luceafărului poeziei româneşti. Un reper major al evenimentului l-a constituit tradiţionala acordare a Premiilor Eminescu „Teiul de aur” şi „Teiul de argint”, distincţii acordate de Asociaţia culturală Geea condusă de scriitoarea Elena Condrei.
Proiectul, ajuns la cea de-a XVII a ediţie, a fost realizat în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al municipiului Botoşani şi s-a bucurat de un succes incontestabil. Ediţia din acest an a debutat cu o slujbă de pomenire pentru Eminescu şi pentru eroii neamului care şi-au dat viaţa pentru Neam şi Ţară.
Momentul a fost întregit de un recital de cântece susţinut de corurile reunite „George Enescu” din Dorohoi şi „Dragoş Vodă” din Cernăuţi. După care a urmat un pelerinaj la statuia poetului din faţa Teatrului „Mihai Eminescu” unde a avut loc şi un recital de poezie eminesciană.
În continuarea manifestării, la sala Eminescu a hotelului Rapsodia, s-a produs lansarea cărţii „Trei destine astrale: Eminescu, Creangă, Veronica – interviuri cu Ioan Ţicalo”, lucrare scrisă de Elena Condrei şi prezentată de Ion Filipciuc. Evenimentul s-a încheiat cu momentul de vârf, respectiv decernarea Premiilor Eminescu, „Teiul de aur” şi „Teiul de argint” pentru diverse domenii de activitate culturale:literatură, arte vizuale, colecţii şi colecţionari, publicistică, restituirea istoriei, promotori culturali şi muzică.
Iar înainte de a prezenta câştigătorii din acest an iată şi juriul care a decis la cine vor ajunge premiile: profesor universitar doctor Dragoş Pătraşcu – preşedinte de onoare, Augustin Eden – preşedinte al juriului, iar membrii au fost: profesorul universitar doctor Constantin Tofan, artistul plastic Vasilian Doboş, Mihai Cornaci – consilier al Societăţii Numismatice Române şi scriitoarea Elena Condrei – directorul Editurii Geea Botoşani. La secţiunea „Literatură”, premiul Eminescu, diploma de excelenţă şi medalia „Teiul de aur” a fost acordată reputatului scriitor şi jurnalist basarabean Nicolae Dabija, în timp ce medalia „Teiul de argint” a fost înmânată poetului botoşănean Dorel Mihai Gaftoneanu.
La secţiunea „Arte vizuale” „Teiul de aur” a plecat la Iaşi, respectiv la conferenţiarul universitar Bogdan Maximovici, în timp ce argintul a fost câştigat de artistul plastic sucevean Călin Gabriel Baban. La categoria „Colecţii şi colecţionari” au fost acordate două medalii „Teiul de argint” penrtru dărăbăneanul Dumitru Haha şi bucureşteanul Ştefan Dina. Şi a venit momentul „Publicisticii” unde, după Nicolae Dabija – redactorul şef al publicaţiei „Literatura şi Arta” de la Chişinău care a luat aurul la „Literatură”, alţi doi jurnalişti şi scriitori au fost recompensaţi.
Drept pentru care economistul şi conferenţiar universitar, publicist şi maestrul fotograf, basarabeanul Vasile Şoimaru a fost distins cu Premiul Eminescu, Diploma în rang de excelenţă şi Medalia „Teiul de aur”. Şi tot la secţiunea „Publicistică” Premiul Eminescu şi medalia „Teiul de argint” a fost acordată jurnalistului botoşănean Gabriel Balaşa, redactor al publicaţiei „Informatorul Moldovei” şi autorul cărţilor „Trăistuţă bucovineană cu amintiri basarabene” şi „Noi întâmplări ale Trăistuţei bucovinene”.
„Restituirea istoriei” a aparţinut incontestabil profesorului botoşănean, profesor doctor în istorie Sergiu Balanovici autorul, printre altele, a monumentalei lucrări biografice „Generalul Gheorghe Avramescu”, profesorul primind Premiul Eminescu şi Medalia „Teiul de aur”. Un alt „Tei de aur” a fost acordat Primăriei comunei sucevene Dumbrăveni, respectiv primarului Ioan Pavăl şi secretarului Mihai Chiriac pentru promovarea valorilor culturale în cadrul Festivalului anual „Mihai Eminescu”.
În fine, la ultima secţiune, „Muzică” două medalii „Teiul de aur” au fost acordate dirijorului Gheorghina Guşulei de la corul „George Enescu” din Dorohoi şi dirijorului Dumitru Caulea, inimosul conducător al corului „Dragoş Vodă” din cadrul Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” de la Cernăuţi. Finalul evenimentului a aparţinut celor două coruri menţionate care, în faţa unui public entuziast, au susţinut recitaluri răsplătite cu aplauze generoase. Sincere felicitări organizatorilor. (Gabriel BALAŞA)