Impunerea normelor europene în ceea ce priveşte salubrizarea a creat probleme în multe zone. S-au încheiat tot felul de contracte, s-au plătit bani iar ulterior, organele statului au constatat că nu a fost respectată legea.
O astfel de situaţie s-a întâmplat în comuna Roma. Primăria a încheiat un contract de salubritate cu un agent economic autorizat, a plătit o parte din bani dar nu a încasat taxa de salubritate de la populaţie. În urma unui control efectuat de Curtea de Conturi s-a constatat că procedura nu a fost respectată iar contractul de salubrizare a fost suspendat.
„Avem o problemă în instanţă. La nivelul comunei Roma, contractul de salubrizare este suspendat. Este vorba de un litigiu de aproximativ trei miliarde de lei vechi. Aceşti bani trebuie recuperaţi de la populaţie. A fost un contract prost încheiat. Timp de vreo doi-trei ani, populaţia nu a fost informată că trebuie să plătească taxă de salubrizare. În urma controlului Curţii de Conturi, am mers în instanţă. A fost o hotărâre de Consiliu Local care prevedea delegarea prin concesiune a serviciului de salubrizare. În urma acestei hotărâri, fostul primar nu a vrut să încheie contractul. Firma câştigătoare a licitaţiei a mers în instanţă şi a obligat primăria să încheie contractul. S-a încheiat un contact de prestări servicii şi nu un contract de delegare prin concesiune. Primăria a plătit peste un miliard de lei vechi. Cei de Curtea de Conturi au venit în control şi au spus că acest serviciu se susţine printr-o taxă instituită populaţiei”, ne-a spus viceprimarul Mihai Asiminicesei.