-2.2 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

Primarii din judeţul Botoşani s-au săturat să tot aştepte megaproiectele europene şi investesc în fântâni

fantana (3)

În 2015, judeţul Botoşani a fost lovit crunt de secetă. În unele localităţi, oamenii au ajuns să-şi vândă animalele deoarece nu mai puteau să le asigure apa şi hrana. S-a apelat inclusiv la sprijinul pompierilor care au transportat apă în mai multe comune din judeţul Botoşani.

La nivelul Consiliului Judeţean şi societăţii Nova Apaserv se vorbeşte de masterplanul doi, de proiecte de sute de milioane de euro. Problema este că nu s-a terminat de implementat nici măcar masterplanul unu iar oamenii riscă să ajungă din nou în situaţia anului trecut.

„Apa ne-a dat mari bătăi de cap în ultimul timp. Am ajuns în situaţii de criză, în unele localităţi au intervenit pompierii pentru a asigura rezervele de apă necesare. Eu am avut noroc că am implementat acel proiect împreună cu Direcţia de Sănătate Publică prin care s-a realizat o fântână de mare adâncime. Ulterior am mai făcut încă două astfel de fântâni. Până va veni o altă sursă de apă din Rogojeşti sau din Prut, singura soluţie este să facem puţuri de mare adâncime. Noi avem norocul ca până la 150 de metri adâncime să existe apă potabilă. Anul acesta voi mai face încă trei puţuri de mare adâncime care să ne asigure apa pentru animale. În această perioadă s-a decimat efectivul de animale, oamenii le-au vândut pe nimic din cauza secetei şi lipsei furajelor. Dintr-o localitate de frunte ca efectiv de animale, am ajuns în coadă”, ne-a declarat Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla.

În 2015, una dintre cele mai afectate comune a fost Hilişeu Horia. Multe dintre fântânile de suprafaţă au secat iar autorităţile locale solicitau aproape zilnic sprijinul pompierilor pentru a aduce apa necesară animalelor. Pentru a nu ajunge din nou în situaţia de anul trecut, primăria comunei Hilişeu Horia va realiza în această primăvară trei fântâni de mare adâncime.

„Am prins bani în bugetul pe 2016, pentru realizarea a minim trei fântâni, două în satul Hilişeu Crişan şi una în Hilişeu Cloşca. La iniţiativa noastră a contribuit şi Consiliul Judeţean cu suma de 90.000 de lei şi le mulţumim”, a precizat Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA