Autorităţile din România şi Ucraina s-au apucat serios de treabă şi sunt şanse mari ca lucrările la Punctul Vamal Racovăţ să se finalizeze în această primăvară iar la începutul lunii iunie să aibă loc deschiderea oficială.
Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla, susţine că stadiul lucrărilor este unul avansat pe teritoriul României şi că în aproximativ o lună ar putea fi finalizate. În schimb, ucrainenii mai au de investit pentru a îndeplini condiţiile necesare.
„Este mişcare, este muncă. Este clar că pentru partea română lucrurile sunt la final, se fac conexiunile la utilităţi, mici finisaje. După spusele celor care lucrează acolo, într-o lună pot fi finalizate. În schimb, mai este de lucru în zona ucraineană. Ei lucrează intens în această perioadă. Construiesc într-un ritm alert. Au lucrat inclusiv la sărbătorile de iarnă şi au făcut paşi foarte mari. După ceea ce am văzut până acum, cred că termenul va fi respectat. Am fost contactat de la Consulatul Român din Cernăuţi şi mi-au confirmat redeschiderea punctului vamal”, ne-a spus Dumitru Chelariu.
Marea problemă rămâne drumul Botoşani – Dorohoi – Racovăţ. Tronsonul Botoşani – Dorohoi aparţine de Direcţia Regională de Drumuri şi este într-o stare jalnică între Cerviceşti şi Brăeşti. Cât priveşte drumul Dorohoi – Racovăţ, acesta aparţine de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani. Pe o distanţă de aproximativ 15 kilometri sunt mai multe porţiuni, unele dintre ele fiind impracticabile.
„Este o obligaţie a administraţiei judeţene să modernizeze drumul Dorohoi-Racovăţ. Timp de trei-patru ani tot au fost alocări mai mari sau mai mici dar nu am reuşit să facem nimic în afară să spoim nişte gropi cu acea metodă miraculoasă, plombele rezistând cel mult două-trei luni. Anul trecut au avut buget din luna februarie. S-a procedat în purul stil românesc şi de aceea stăm în gropi. Eu sper să nu ne facem de râs şi până în luna iunie să fie reparat drumul. Din câte ştiu, se va turna un strat de asfalt la Iezer şi se va reface o porţiune înainte de intrarea în comuna Pomîrla. De asemenea, mai este o porţiune de circa 200 de metri din DJ 291C şi până în vamă. Nu era revendicată de nimeni dar de fapt este al celor de la DJDP. Aceste drumuri care ies din ţară trebuie inventariate la drumuri naţionale. Asta nu înseamnă o mare speranţă pentru noi deoarece subfinanţare există şi la Drumuri Naţionale. Poate fi mai rău. Cât este la DJDP, aici măcar avem cu cine vorbi şi pe cine trage de mânecă”, a adăugat primarul comunei Pomîrla.