2.7 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

Preţ minim la alcool în toate ţările Uniunii Europene. VEZI ce efecte ar avea o astfel de măsură şi ce spune omul de afaceri Cornel Şfaiţer

bauturi pahare foto vancouversun

Potrivit Economica.net, parlamentarii europeni au readus în discuţie problematica consumului tot mai mare de alcool la nivelul statelor membre şi vor să adopte o strategie pentru limitarea consumului. Printre propuneri se numără şi stabilirea unui preţ minimal al produselor alcoolice.

„Parlamentul European solicită statelor membre să analizeze dacă ar trebui să se introducă un preț minim per unitate de alcool, cu condiția ca aceste măsuri să se ia pe baza principiului subsidiarității și cu respectarea acestuia; invită Comisia și statele membre să recunoască faptul că aceste măsuri sunt proporționale și eficiente pentru protejarea sănătății și nu constituie o barieră ascunsă în calea comerțului”, se arată în documentul citat.

O astfel de măsură a fost propusă în Marea Britanie, încă din 2012, de către premierul David Cameron, dar măsura nu a intrat încă în vigoare ca urmare a presiunii venite din partea producătorilor. Premierul britanic a propus un preţ minim de 40 de pence, adica aproximativ 2,1 lei pe unitatea de alcool (o unitate = 10 mililitri de alcool pur, o bere are circa doua unitati – n.red.).

În România, există un preţ fix la ţigări.

Omul de afaceri Cornel Şfaiţer, patronul firmei Prodalcom, spune că o astfel de măsură este benefică pentru producători deoarece s-ar elimina concurenţa neloială. Cât priveşte preţurile pentru consumatori, Cornel Şfaiţer spune că acestea nu vor creşte deoarece în România sunt destul de mari, la nivelul multor ţări din Uniunea Europeană.

cornelsfaiter6ian

„Din punctul meu de vedere, un preţ minimal ar fi o măsură benefică. Practic se stabileşte costul după care se adaugă acciza şi TVA-ul. Ar fi o concurenţă loială între producători. Am rămas puţin producători români pe piaţă. Depozite autorizate sunt multe dar producători mari sunt puţini. Noi mergem pe un cost real şi cu o marjă foarte mică de profit. Pe piaţă sunt produse mult mai ieftine şi ne punem întrebarea cum reuşesc. La anumite produse, acciza este de 80%. Un preţ minimal elimină concurenţa neloială. Eu nu pot coborî mai jos de atât pentru că ajung în faliment. Cât priveşte preţul pe care îl plăteşte consumatorul, nu ar exista o diferenţă foarte mare faţă de ceea ce este acum. În România, preţurile sunt destul de mari din cauza acizei şi TVA-ului. A mai fost ceva similiar prin anii 2002-2003. S-a încercat o reglementare dar făceau fel şi fel de artificii după care au scos”, a declarat Cornel Şfaiţer pentru Botoşani Online.

Interesant este că România ocupă locul cinci în lume la consumul de alcool. Potrivit statisticilor, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an. Pe primele locuri sunt Belarus, Republica Moldova, Lituania şi Rusia. Acestea sunt cifrele oficiale dar în realitate consumul este mult mai mare. În mediul rural, foarte multe persoane au cazane proprii şi produc băuturi alcoolice. De asemenea, încă se mai produce ilegal iar băutura respectivă se comercializează fără documente.

Marii producători, cum este şi cazul companiei Prodalcom care comercializează vodka Voronskaya, spun că în ultimii ani, consumul a scăzut foarte mult din cauza accizei impuse de guvern care automat a dus la creşterea preţului.

„Consumul a scăzut foarte mult în ultimii ani. În ultimii zece ani cred că avem o scădere cu 50%. În ultimii patru ani avem o scădere cu 30%. Asta din cauza preţurilor, a accizei foarte mari. În acelaşi timp, mulţi consumatori s-au reorientat către vin şi bere”, a adăugat Cornel Şfaiţer.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA