Asiguratii cotizeaza lunar la fondul de sanatate. Si la ce-i ajuta? De cele mai multe ori, bolnavii care ajung in spital tot trebuie sa scoata bani din buzunare pentru medicamente, seringi, perfuzoare sau ser fiziologic.
Legea spune ca asiguratii isi pot recupera sumele date pe medicamentele pe perioada spitalizarii. Puţin ştiu asta iar angaţii spitalului nu au niciun interes să-I informeze pe pacienţi. În acest an, niciunul dintre pacienţi nu a facut solicitare de decontare a medicatiei cumparate din banii lor.
„De la inceputul anului si pana in prezent nu avem nicio solicitare in acest sens. In cazul in care din motive obiective unitatea medicala nu este aprovizionata cu medicamentele necesare medicul curant intocmeste un referat de urgenta prin care solicita necesitatea, oportunitatea si si continuitatea efectuarii unui anumit tratament al pacientului asigurat, farmacia confirma pe referat ca medicamentul nu se regaseste in stocul unitatii”, a declarat Ioan Asaftei, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.
Legea obliga spitalele sa le deconteze pacientilor banii pe medicamente pe care acestia sunt trimisi sa le cumpere din farmacii. Bolnavul trebuie sa prezinte bonul fiscal sau factura si sa faca o solicitare de decontare catre conducerea spitalului. Cererea va fi data spre avizare mai intai medicului curant, cel care si-a pus parafa si semnatura pe reteta, apoi sefului de sectie si, in final, managerului unitatii.
Pacientul care a cheltuit bani pe medicamentele prescrise de medic in timpul cat a fost internat isi poate recupera cheltuiala in 45 de zile, conform legii.