O companie botoşăneană îşi dublează în acest an cifra de afaceri. Dacă până acum a avut o cifră de afaceri de maxim 50 de milioane de euro, anul acesta va ajunge la aproximativ 100 de milioane de euro. Reprezentanţii companiei spun că dublarea cifrei de afaceri se datorează unor contracte foarte mari care au fost câştigate.
“2015 este un an bun pentru Elsaco dar în schimb avem nişte provocări teribil de mari. Sunt contracte pe fonduri europene iar lucrările trebuie finalizate anul acesta. Până la ora asta sunt în regulă. Am contractele de la Oradea, Iaşi, Bacău care sunt în termen. Sunt şi alte oportunităţi în piaţă. Sunt multe oportunităţi pe piaţa de eficienţă energetică, inclusiv în industrie. Suntem continuu cu o echipă de marketing pe piaţă. Este un an cu o cifră de afaceri remarcabilă pentru Elsaco, având în vedere anii precedenţi. La nivelul grupului Elsaco, cifra de afaceri va ajunge la aproape 100 de milioane de euro. Până acum am avut cifra de afaceri de 40-50 de milioane de euro. Sunt aceste contracte mari care au crescut cifra de afaceri. Prima dată trebuie să ştii să le câştigi după care să ştii să optimizezi costurile ca să poţi obţine ceva. Nu valoarea contractului în sine îţi dă profitabilitatea ci modul de organizare. Costurile mari te pot duce la pierderi mari. Dacă nu eşti bine organizat, viteza este mare consumatoare de resurse”, ne-a declarat Valeriu Iftime, preşedintele CA al Elsaco.
Afaceri extinse în Moldova, Serbia şi Belgia
În afara proiectelor de termoficare, apă şi canalizare din România, Elsaco încearcă să intre şi pe alte pieţe atât din Europa cât şi din alte zone. Ţinta principal o reprezntă în momentul de faţă Republica Moldova.
“Licităm din greu în Moldova. Suntem la câteva licitaţii mari, de câteva milioane de euro. Problema este că şi acolo este o piaţă în aşezare, cum era la noi prin 1995. Ştim metodele. Avem nişte încercări în Serbia. Am un contract bun în Belgia, pe partea de instalaţii electrice. Pe partea de soft avem în mai multe zone dar acolo nu mai vând eu ci vând prin firma americană Itron”, a adăugat Valeriu Iftime.
Lucrări pe bani privaţi
Reprezentanţii companiei Elsaco spun că în ultima perioadă au încercat să se orienteze şi către proiecte private şi să nu se mai bazeze atât de mult pe proiectele primăriilor şi consiliilor judeţene. Un astfel de proiect a foste executat de Elsaco pentru compania Chimcomplex Oneşti.
“Mi-aş dori să existe cât mai multe lucrări cu bani privaţi. Am avut o lucrare cu bani privaţi la Oneşti. A fost o centrală pe care am terminat-o într-un timp record. A fost o lucrare similară cu una pe bani publici dar am terminat-o mult mai repede. Este alt interes la privat. A fost licitaţie după care a fost război de război. Fiecare zi de întârziere însemna ca ei să nu producă energie electrică. Ei ne-au tras pe noi şi nu noi pe ei. Ei îşi produc energia electrică în platform industrială”, a afirmat preşedintele CA al Elsaco care a adăugat că deja a început să discute strategia pentru 2016 şi încearcă să perfecteze cât mai multe contracte.