Făcând o comparație între Botoșani și restul Moldovei, nu pot fi găsite mari diferențe în privința obiceiurilor și a tradițiilor. Pe de altă parte, o privire mai de ansamblu, la nivel de țară, demonstrează că există particularități fel de fel, care îl disting în peisajul autohton.
De-a lungul întregului an, botoșănenii respectă tradiții din moși strămoși și reușesc să păstreze obiceiuri de la care nu se abat, ci poate doar le mai modernizează și le adaptează stilului propriu.
În prima zi din an se umblă cu sorcova. Orice român ar trebui să știe cum arată un astfel de obiect, dar nu toți sunt obișnuiți să primească o gustare în schimbul urăturii, precum colăcei, mere sau nuci. Deși în zilele noastre tindem să ne orientăm spre alt fel de recompense, cauza fiind „computerizarea” întregii existențe, lucrurile simple încă merită apreciate.
În luna martie, mai exact pe data de 8, pentru a fi pregătiți pentru data de 9, se coc bunătățile cunoscute sub denumirea de sfințișori sau mucenici. Aceștia au forma cifrei 8, sunt acoperiți cu miere de albine sau peltea de gutui, peste care se presară nucă măcinată. Gustul este divin, iar tradiția spune că este indicat să gătești 40. Pot fi și mai mulți, dar niciodată mai puțini.
În luna iulie a fiecărui an, bâlciul începe să colinde localitățile din județul Botoșani, aducând astfel voie bună în viețile oamenilor, mai ales în ale celor care nu își permit să meargă în concediu în vreo destinație îndepărtată. Aspectul diferențiator dintre un bâlci și un târg îl constituie multitudinea de mașini și aparate special create pentru distracție și pentru adrenalină. În Europa de Vest, populare sunt montagne rousse, căruia noi preferăm să îi spunem carusel, roata mare și plimbările cu trenulețul prin încăperi care simulează castelele bântuite. În Europa de Est și, prin urmare, în Botoșani, cele mai întâlnite sunt parașutele, ceasul, ciocanele, palpitantul iuj, precum și pista cu mașinuțe tamponate. Fiecare din acestea oferă o senzație diferită, dar după ce o încerci pe oricare dintre ele, cu siguranță mai vrei o rundă. Repetiția își spune cuvântul atunci când experimentezi un aparat precum cel unde trebuie să lovești o minge și să obții un scor cât mai mare sau ajungi în zona în care trebuie să ochești cât mai multe ținte pentru a intra în posesia unui premiu. Alte aparate pot fi folosite după introducerea unei monede sau a unui jeton, iar design-ul lor este inspirat de sloturi sau de jocurile arcade de la americani. Poveștile palpitante care stau la baza jocurilor și elementele colorate atrag participanții la bâlci și mai apoi îi pot transforma în campioni. A lua parte la un bâlci este o experiență diferită în primul rând pentru că poate avea loc o singură dată pe an, datorită atmosferei destinse și a faptului că ești înconjurat de multe persoane cu un interes comun. Deși multe jocuri apărute cu mulți ani în urmă s-au mutat în online, cele reprezentative pentru bâlci rămân pe stil tradițional. Ar fi interesant totuși să se integreze runde cu parașutele, ceasul și ciocanele în jocuri online.
Toamna vine cu multe fructe și legume și de aceea oamenii care au culturi proprii obișnuiesc să organizeze târguri unde oferă spre vânzare produsele pentru care au muncit de-a lungul anului. Pe 10 octombrie se sărbătorește Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, prin care se încurajează consumul de produse care provin din gospodăriile proprii, precum fructele și legume dar și dulciuri precum cozonacul cu nuci din grădină și gustoasele poale-n brâu, pregătite cu brânză de casă. Producătorii locali au astfel ocazia să se promoveze în stil autentic.
Obiceiurile de Anul Nou sunt pline de cântece și costume fel de fel, pentru care nu se găsește echivalent nicăieri în lume. Băieții se adună în grupuri mari și merg cu plugul pe la case, indiferent dacă știu sau nu cine sunt locatarii. Singurul criteriu după care se ghidează este existența fetelor singure, care au în vedere măritișul. Acestea se pregătesc la rândul lor pentru aceste vizite, cu prăjituri și crenguțe de busuioc pe care le împodobesc cum știu mai bine.
Anul întreg e plin de diverse obiceiuri interesante în Botoșani. Cine alege să le experimente pe toate, cu siguranță va avea un an bun.