Criza vaccinului antitetanos se adanceste la Spitalul Judetean de Urgenta din Botosani. Desi a trecut o luna de cand dozele lipsesc cu desavarsire din unitate si pacientii care au nevoie sa fie imunizati sunt in pericol, reprezentantii Ministerului nu au dat niciun raspuns in aceasta privinta.
Sefii spitalului au trimis catre oficialii de la nivel central o solicitare prin care au specificat ca necesarul de doze este de 2.900, dar in ciuda adreselor nu au avut castig de cauza. Problema este ca lipsa vaccinului antitetanos se regaseste in mai multe unitati spitalicesti din Romania si asta se intampla pentru ca Ministerul Sanatatii nu ajunge la un acord cu producatorul. Concret Ministerul ofera in jur de 7 lei pe vaccin iar producatorul cere 25 de lei.
Problema este ca atata timp cat producatorul cere un pret de patru ori mai mare pe cutia de vaccin decat in alte tari, bolnavii care au nevoie sa fie imunizati traiesc cu frica sa nu faca tetanos, o boala care poate duce la moarte.
Producatorul are in depozite stocuri de vaccin antitetanos, spun autoritatile, dar refuza sa livreze la noile preturi calculate de Ministerul Sanatatii conform legislatiei.
„Am vorbit cu personalul de la achizitii, nu am primit niciun raspuns din partea Ministerului. Se fac in continuare adrese catre Ministerul Sanatatii, dar in acest moment nu avem vaccin antitetanic.Mai avem vaccin antirabic pana la sfarsitul lunii. Ministerul Sanatatii ne-a solicitat in urma cu doua saptamani necesarul de vaccin pe trei luni, iar numarul total de doze necesare transmis de noi a fost de 2.900”, a declarat medicul Stefan Bercea, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.
Vaccinul antitetanos se admininistreaza celor care au suferit diverse rani sau taieturi provocate de obiecte din lemn, sticla sau metal.Daca nu e vaccinat imediat, pacientul se poate imbolnavi de tetanos. Perioada de incubatie a virusului variaza de la 3 la 21 de zile. Tetanosul netratat duce la deces.