Deputatul PNL Verginel Gireadă se gândeşte să facă pasul în cadrul partidului şi chiar să nu mai candideze la alegerile care vor avea loc în 2016. Într-un interviu acordat pentru Botoşani Online, parlamentarul a vorbit despre ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în vechiul PNL, despre căderea Guvernului Ponta, despre noul Cod Fiscal şi despre targetul la alegerile locale din 2016.
Ce se întâmplă în vechiul PNL Botoşani? Câte tabere sunt?
Nu există două tabere, sunt mai multe opţiuni. E normalitate, este domocratic. Fiecare îşi declara intenţia pentru a candida. Sunt lucruri normale într-o democraţie. În PNL Botoşani nu sunt tabere ci sunt lucruri normale şi fireşti. Urmează să se stabilească, să se creeze o majoritate în partid. De fiecare dată când se organizează alegeri în partid sunt câţiva frustraţi care nu îşi regăsesc liderul pe care doresc să-l impună.
Când se vor clarifica lucrurile?
În cel mai scurt timp, Bucureştiul va stabili un interimar până la alegerile care vor avea loc în cadrul Partidului Naţional Liberal. Suntem în termenul de patru ani şi până în 2017 vom funcţiona cu un interimar.
S-a vehiculat varianta senatorului Grigoraş pentru funcţia de copreşedinte interimar. E agreată de ambele părţi?
Poate fi şi Şoptică. Noi avem mai mulţi lideri care pot ocupa această funcţie. Oricum îi onorează pe toţi. Şi pe Grigoraş, şi pe Şoptică… Zilele acestea vom lua cea mai bună decizie. Vom sta la masă toţi parlamentarii şi vom merge cu o persoană care 90% să fie agreată de toată lumea.
E şi Veginel Gireadă o variantă?
Eu nu îmi doresc. Am 15 ani de când fac politică şi nu mă mai interesează. S-ar putea să nu mă mai intereseze nici măcar un mandat de deputat. Nu îmi mai doresc. M-am săturat efectiv. Să rămân ca membru… da. Nu mai mult.
Cum e colaborarea cu PDL, în condiţiile în care nu v-aţi clariificat situaţia în vechiul PNL?
Nu ne încurcă cu nimic. Colaborarea merge înainte. Noi avem un grafic stabilit pe care îl respectăm. Responsabili sunt şefii de colegii. Ne facem treaba. Fuziunea va fi până la capăt. Nu este niciun impediment. Nu au nicio legătură cei de la PDL cu ce se întâmplă în vechiul PNL. Ei îşi fac treaba în direcţia lor iar noi în direcţia noastră.
Va pica în acest an Guvernul Ponta? Îşi doreşte cu adevărat PNL să intre la guvernare sau doar declarativ?
Se încearcă, se lucrează la o nouă majoritate dar nu este uşor. PNL-ul îşi doreşte intrarea la guvernare dar în condiţiile în care sunt atâţia parlamentari anchetaţi, demisionari, Parlamentul încă este bulversat. Şi presa naţională îşi doreşte circul ăstă şi parlamentarii să fie văzuţi ca o paria a societăţii. Nu este normal. Eu nu cred că o să pice guvernul până în toamnă. Doar dacă Ponta îşi dă demisia sau dacă Oprea va veni să facă o majoritate cu PNL pentru că el tot timpul se sacrifică pentru interesul naţional.
Alina Gorghiu şi liderii PNL au declarat că nu vor accepta trădătorii. Cum puteţi face majoritate în cazul acesta?
E clar că nu o poţi face. Şi noi am avut 28 de parlamentari care au plecat la PLR. La momentul acesta mai avem nevoie de 40 de deputaţi ca să putem face majoritatea. Până nu pleacă un partid de lânge PSD, nu avem cum.
Care va fi poziţia PNL cu privire la Codul Fiscal?
Problema este că sunt multe măsuri de dreapta. La acest cod s-a lucrat încă de când era USL. Vom veni ş noi cu o serie de amendamente. Noi încercăm să luăm ceea ce e mai bun în acest cod şi ce poate debloca economia românească.
A început PNL-ul pregătirea pentru 2016, un an cu alegri locale şi parlamentare?
Pe colegiul meu, mi-am pregătit candidat în fiecare comună şi în oraşul Flămânzi. Fiind vicepreşedinte în partid, mă interesează să avem candidaţi cât mai buni în tot judeţul. Nici nu ne gândim să nu luăm peste 50% la alegerile locale.