De vreo trei-patru ani, problemele municipiului Botoşani sunt aceleaşi…
S-au schimbat doar personajele din fruntea Primăriei Botoşani dar Parcul de Agrement Cornişa nu a fost finalizat, Teatrul Mihai Eminescu a rămas o ruină iar modernizarea transportului şi noul stadion sunt nişte planuri pe o hârtie. Într-un interviu acordat pentru Botoşani Online, Mihai Tincu, liderul grupului PSD din Consiliul Local, a vorbit despre problemele municipiului, despre lipsa de comunicare cu primarul Flutur şi despre ceea ce ar trebui făcut în perioada imediat următoare.
Ce se întâmplă cu proiectul Cornişa? Vom mai avea parcul de agrement?
În mod normal, ar trebui să îl avem anul viitor. Depinde de primarul Flutur. Să nu ne ascundem după deget. El l-a pus pe viceprimarul Cosmin Andrei, preşedinte al comisiei de recepţie. Cosmin Andrei a cerut documente ca să grăbească recepţia dar nu a primit niciun document de constructor sau constructori. Acolo a fost o firmă care a luat tot proiectul şi a lucrat cu alţi constructori. Nici astăzi nu este clar ce lucrări mai sunt de făcut. Să nu creadă cineva că oamenii din Consiliul Local îşi vor asuma recepţia unei investiţii enorme, atât timp cât documentele nu sunt făcute corect, semnate de cei care trebuie să le semneze.
Nu va fi o recepţie parţială?
Nu e legal. Nu facem politică. Trebuie să facem administraţie cu legea în mână şi cu responsabilitate, oamenii să se bucure de această investiţie iar cei care semnează să fie siguri că nu li se întâmplă nimic. Primarul din Craiova a declarat: vom pune în funcţiune stadionul cu avizul ISU în mână. Până atunci nu facem nimic. La Cornişa, dacă un constructor declară că 97% e gata, înseamnă că e gata 75% sau 80%. Ăsta e un obicei la români. Patinoarul e gata de anul trecut. De asemenea, terenurile de sport şi amfiteatrul sunt finalizate. Nu poţi deschide doar unele obiective. Acolo e şantier… dacă moare cineva, cine e responsabil. Depinde de primar, numai de primar. Dacă eram primar, făceam în aşa fel încât să se recepţioneze anul acesta.
Cine are vina cea mai mare? Proiectantul, constructorul sau Primăria?
Toţi. La o asemenea lucrare trebuia să se stabilească nişte criterii mai serioase, cine poate să construiască aşa ceva, ce CV are constructorul respectiv. Trebuiau purtate altfel discuţiile şi în Consiliul Local. Noi nu am avut niciun fel de întâlniri. Investiţii de genul ăsta sunt câteva în ţară. Să presupunem că se rezolvă totul într-o zi, cu cine o să asigurăm mentenanţa acolo. Nu s-a discutat nimic. S-a evitat. Am făcut câteva interpelări, s-au dat nişte răspunsuri scurte. Din declaraţiile primarului, se pasează treaba pe anul următor.
DSPSA a făcut angajări încă de anul trecut pentru Parcul Cornişa…
Bugetul s-a votat în Consiliul Local, în baza unor propuneri făcute de primar şi oamenii lui. S-a spus că anul ăsta terminăm Cornişa şi avem nevoie de oameni. S-a grăbit ca să angajeze pentru că îi permitea bugetul. Eu am auzit şi alte lucruri dar nu vreau să spună că am ceva cu ei. Probabil există şi alte interese, se apropie alegerile din 2020. Ar putea fi nişte probleme când va veni Curtea de Conturi, legat de aceste angajări. Până acum, Curtea de Conturi i-a găsit probleme numai lui Portariuc. Din 2004 şi până în 2017, patru ani a fost Portariuc şi nouă ani Flutur. Numai Portariuc a fost găsit vinovat că a făcut un revelion.
Constructorul de la Cornişa a dat în judecată primăria şi vrea bani în plus…
A fost făcut prost, la prima ploaie zdravănă s-a dărâmat. S-au folosit materiale de proastă calitate, s-a construit prost. Tot constructorul vine acum şi dă în judecată primăria şi cere bani pentru că a lucrat de două ori ce a făcut el prost. E noaptea minţii. Primăria nu a avut un diriginte de şantier profesionist care să urmărească. Şeful proiectului a fost doamna Zăiceanu. Nu era chiar în temă şi din meseria de constructor ca să urmărească o lucrare de o asemenea complexitate. Nu acuz pe nimeni dar e o realitate tristă.
Anul acesta, bugetul local s-a cheltuit pe plata salariilor din primărie. Vi se pare normal?
Salariile s-au majorat în administraţia publică locală. Aceste majorări fac parte din programul de guvernare al PSD-ului. Primăria trebuie să-şi facă bugetul, ca la o firmă privată, câţi oameni am, ce venituri am, ce cheltuieli am şi ce salarii pot să dau. Ei au dat salariile maxime care se pot da. Nu au decât să vină cu criterii de performanţă, de eficienţă. Legea nu spune că trebuie să dai maxim. Dai în limita bugetului. Să nu-mi spună mie că într-un departament cu zece oameni, toţi lucrează la fel. Sunt oameni în plus în instituţiile de stat din România. Peste 100.000 de oameni sunt în plus.
Sunteţi de acord cu majorarea taxelor şi impozitelor locale? Primarul a anunţat că vrea o majorare.
Dacă îi va ţine pe toţi cu aceleaşi salarii, sigur trebuie majorate taxele. Ca privat, când nu am, trebuie să majorez preţul. Dar ăla îmi dă preţul? Se poate să fiu scos de pe piaţă de concurenţă. Noi cei care plătim taxele, poate nu suntem de acord. Sunt şi situaţii cum a fost cu gunoiul. A fost ceva impus de Uniunea Europeană.
Teatrul Mihai Eminescu?
Domnul primar a declarat că intenţionează să-l termine într-un fel sau altul. Ce mă supără pe mine este că nu a avut puterea şi curajul să discute în Consiliul Local, asta e situaţia, facem aşa, suntem în faza asta. Nu a fost o discuţie şi eu personal mă simt ofensat. Aud pe surse că o comisie, cu city managerul, vreo doi din primărie, cu un arhitect, cu un parlamentar de la PSD, a fost la Compania Naţională de Investiţii. Că la sfârşitul lui octombrie trebuiau să meargă cu o nouă documentaţie la Bucureşti. Ei au cerut o sumă de bani dar se pare că nu dă toţi banii şi că ar fi şansa să înceapă o parte din lucrări. Aflu pe surse sau din presă, asta mă deranjează… Noi avem majoritate şi la un moment dat putem face şi un boicot iar Flutur să se descurce singur. Sunt liderul majorităţii din Consiliul Local, nu pot bloca Primăria, nu pot bloca oraşul, trebuie să fiu de acord şi cu nişte derapaje ale primarului. Toate lucrurile astea au o limită. Cum să fiu de acord ca Ţurcanu să ceară bani pentru motocoase când vine Crăciunul? Ţurcanu a cerut să se ia bani de la Cornişa şi să se dea în altă parte. Nu-i mai interesează Cornişa. Ce contează că nu funcţionează. De la distanţă se vede. Dar nu o foloseşti.
Să înţelegem că Flutur face aceleaşi greşeli ca Portariuc?
Noul primar nu a discutat niciodată cu noi. Niciodată. Eu port discuţii doar cu Eugen Ţurcanu, în calitate de lideri de grup. Niciodată nu am fost sunat de primar ca să mă întrebe cum văd eu o anumită problemă. Eu i-am înţeles stilul, pot să-l înţeleg până la un punct. Până la urmă, facem administraţie. Că ne convine sau nu, suntem obligaţi să facem administraţie.
Vom mai avea vreo investiţie majoră, în afara celor începute?
Primăria ar trebui să rezolve problema transportului local. Documentaţia au găsit-o pregătită iar până în 2020 ar trebui să rezolve problema transportului. Ar trebui să reia povestea stadionului. Nu-i corect şi nu-i uşor de acceptat… Avem o echipă care este pe locul patru în Liga 1, peste Dinamo, am eliminat Clujul, am bătut Timişoara. Suntem bine văzuţi. Am colegi din ţară care mă sună şi îmi vorbesc de FC Botoşani. Eu sunt mândru că sunt confecţioner şi lucrez cu cele mai bune firme din lume. Mai sunt mândru că FC Botoşani este la un asemenea nivel. Cum să nu se ocupe şi să ceară 10 milioane de euro pentru stadion? Documentaţia a fost făcută, nu a fost pregătită cum trebuie pentru că o persoană din primărie nu a vrut, anul trecut, înainte de alegeri. De asta au respins cei de la Compania Naţională de Investiţii. Eu îi imput primarului această chestiune de comunicare. Un primar trebuie să comunice.
Cum vedeţi viitorul transportului local? Tramvai sau troleibuz?
În primul rând, aştept ca primarul să prezinte şi să vedem şi noi cum e proiectul ăla. Nici Portariuc nu a prezentat proiectul ăsta şi nici Flutur. Probabil va fi tramvai. Trebuie schimbată calea de rulare. La ora actuală, oraşul este sufocat de maşini, aş veni cu nişte sensuri unice, aş veni cu înlocuirea tramvaielor cu troleibuze, cu autobuze electrice. M-aş bate să schimb faţa Botoşaniului. Ar trebui una-două parcări subterane. O parcare subterană în Piaţa Revoluţiei şi o piaţă largă precum la Timişoara, Braşov, Iaşi. Nu o parcare ca la BIG. Acolo s-a făcut acea investiţie ca să aibă cineva de lucru. Cu asta aş veni. Hai să facem treaba asta, băgăm toate partidele în aceeaşi poveste şi ne ocupăm toţi. Aşa aş face dacă aş fi primar.