Vlăsineştiul este una din puţinele comune din judeţul Botoşani unde crescătorii de animale s-au unit, au realizat o asociaţie, iar acum negociază de la un alt nivel cu procesatorii de lapte. Dacă fermierii care nu sunt organizaţi încasează 0,7-0,8 lei pe litrul de lapte, cei din Vlăsineşti primesc 1,1 lei.
După ce au realizat Asociaţia Fermierul Vlăsineştean, crescătorii de animale au accesat un proiect european, realizând cinci centre de colectare a laptelui. Este vorba de un proiect în valoare de 103.597 euro din care 50% au fost fonduri nerambursabile şi 50% contribuţia fermierilor. Cele cinci centre au început să funcţioneze de la data de 1 decembrie 2015 şi deja se văd primele efecte.
„În 2014, am accesat un proiect pemăsura 123. Am reuşit să realizăm aceste cinci centre iar de pe 1 decembrie 2015 ne-am început activitatea. S-au făcut dotări la fel ca într-un centru european, tanc de răcire, centrifugă, inclusiv aparat pentru analize. În fiecare zi vine omul, luăm analiza pe loc şi nu avem niciun fel de discuţii. Interesul nostru este ca fermierul să obţină un preţ cât mai bun. Până acum, procesatorii îşi făceau centrul de lapte şi stabileau preţul. În perioada aceasta a anului, cantitatea de lapte este mai mică. Noi colectăm în jur de 700 de litri zilnic. În perioada de vară vom ajunge la 2,5 – 3 tone pe zi. Am trimis adrese la principalii procesatori şi am primit o ofertă de 1,1 lei pe litru, cu 20 de bani mai mult decât încasam până la deschiderea acestor centre. În momentul în care cantitatea de lapte va creşte, vom renegocia preţul”, ne-a spus Renato Şologon, preşedintele Asociaţiei Fermierul Vlăsineştean.
Următorul pas este achiziţia unei maşini cu o capacitate de patru-cinci tone pentru a transporta laptele către procesatori. La ora actuală, Asociaţia Fermierul Vlăsineştean are 260 de membri şi un efectiv de 370 de vaci.
„Femierul câştigă mai mult printr-o asociere”
Lucian Trufin, primarul comunei Vlăsineşti, susţine că este o mare realizare ceea ce au reuşit fermierii din această zonă a judeţului şi consideră că acest model ar trebui preluat în cât mai multe localităţi.
„Beneficiarul proiectului este o asociaţie a crescătorilor de animale care se numeşte Fermierul Vlăsineştean. Este un proiect unic pe ţară, pe măsura 123 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prin GAL Valea Başeului de Sus. Această asociaţie a obţinut o finanţare de aproximativ 50.000 de euro. Au reuşit să înfiinţeze în comuna Vlăsineşti cinci centre de colectare a laptelui provenit de la membrii asociaţiei. Prin aceste centre au reuşit să majoreze preţul laptelui cu 15-20 de procente. Practic, femierul câştigă mai mult printr-o asociere. E un proiect frumos şi care dă speranţe crescătorilor de animale”, a declarat Lucian Trufin.