16.1 C
Botoșani
sâmbătă, 27 iulie 2024

E JALE în judeţul Botoşani. Fermierii se plâng că nu mai au ce recolta de pe câmp deoarece hoţii au furat tot. „Îi vezi şi nu ai ce să le faci. Sunt înarmaţi cu furci şi topoare”

lan de porumb (4)

Au stat tot anul prin cârciumi, au beneficiat de ajutoare sociale deoarece nu deţin terenuri agricole iar acum au ieşit la recoltat. În special noaptea. Acest fenomen se întâmplă în majoritatea comunelor din judeţul Botoşani iar fermierii care au muncit şi au cheltuit foarte mulţi bani pe lucrările agricole ajung să nu mai aibă ce recolta din cauza hoţilor.

Fermierii susţin că hoţii sunt organizaţi în adevărate reţele cu oameni care urmăresc în permanenţă ce se întâmplă pe exploataţiile agricole iar noaptea merg şi recoltează. Unii fermieri susţin că au fost situaţii în care au fost ameninţaţi şi chiar agresaţi de către hoţi. Au făcut mai multe reclamaţii la Poliţie, au fost depistaţi hoţii, s-a făcut evaluarea pagubelor iar într-un final cei care au furat s-au ales cu cel mult o amendă.

“Este incredibil ce se întâmplă. Sunt foarte bine organizaţi, sunt mulţi. Unii stau şi supraveghează iar alţii fură. Uneori îi vezi şi nu ai ce să faci. Sunt înarmaţi cu topoare, furci. Au câini. Degeaba faci reclamaţie la Poliţie pentru că în foarte multe cazuri s-a dat NUP (n.r. Neînceperea Urmăririi Penale) deoarece prejudiciul era mic. Am muncit tot anul iar acum nu avem ce recolta”, ne-a spus unul dintre fermieri.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Botoşani spun că autorităţile locale ar trebui să intervină şi să ia o serie de măsuri pentru a diminua aceste furturi. Una din măsurile care ar putea duce la diminuarea acestui fenomen este înfiinţarea Poliţiei Locale în fiecare comună din judeţ. Până în momentul de faţă, doar comuna Dîngeni a demarat procedurile pentru înfiinţarea Poliţiei Locale.

“Este o problemă şi nu de acum ci de mulţi ani. Aproape zilnic avem discuţii cu fermierii iar aceştia se plâng că fenomenul a luat o amploare mare. Noi am informat autorităţile statului dar nu putem face prea multe. Autorităţile locale sunt cele care ar putea interveni. Se pot adopta anumite hotărâri de Consiliu Local prin care să se interzică circulaţia căruţelor după ora 21.00. Există posibilitatea ca fiecare UAT (Unitatea Administrativ Teritorială) să-şi înfiinţeze Poliţie Locală. Din păcate, nu vorbim de cazuri izolate ci de un fenomen la nivelul întregului judeţ”, ne-a spus Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

Fermierii mari, care au sute de hectare de teren, au apelat la firmele de pază chiar dacă sunt costuri destul de ridicate. În schimb, cei cu 10-20 de hectare de teren trebuie să se descurce cum pot şi de cele mai multe ori ajung victime ale hoţilor.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES








































ULTIMA ORA