News Senatorul PSD Doina Federovici a făcut o declaraţie politică cu privire la acciza pentru combustibil. Parlamentarul botoşănean susţine că impactul nu va fi unul semnificativ pentru populaţie.
Liderii opoziţiei, au creat o imagine apocaliptică în legătură cu evoluţia economiei româneşti ca urmare a majorării preţului combustibilului, tema accizei introdusă de la 1 aprilie fiind exploatată la maxim.
Conform politicienilor care se opun actualei puteri şi al căror lider rămâne preşedintele Traian Băsescu, această măsură este de natură să afecteze toate rezultatele economice înregistrate de ţara noastră în ultimii ani.
Insa, dacă analizăm măsurile luate de Guvern pentru a reduce efectele pe care noua acciză le implică, vedem că realitatea este departe de tabloul pe care acestia încercă să îl zugrăvească.
Fără a uita că scopul principal al noii accize este reprezentat de dezvoltarea infrastructurii rutiere existente în România, executivul a anunţat în ultimele zile o serie de scheme de rambursări gândite să reducă impactul general al majorării preţurilor la combustibili.
Cu o zi înainte de intrarea în vigoare a accizei, secretarul de stat Daniel Botănoiu a anunţat că de la 1 aprilie suma pe care Ministerul Agriculturii o compenseaza la litrul de motorina utilizată în acest domeniu va fi majorată cu 30%. Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2013 fermierii primeau prin rambursarea diferenței de acciză pentru motorina utilizată în agricultură 1,51 lei pe fiecare litru, începând de la 1 aprilie suma se va majora la 1,8 lei pe litru.
La ajutorul acordat agricultorilor trebuie să mai adăugăm şi rambursarea în valoare de 4 eurocenţi pe litru acordată de Guvern marilor transportatori, astfel încât, în final, impactul pe care noua acciză îl va avea asupra cheltuielilor destinate produselor alimentare va fi unul foarte mic.
Rambursările pentru marii transportatori şi majoararea subvenţiilor pentru motorină reprezintă aproximativ 400 de milioane de euro din cele două miliarde care se vor colecta din noua taxă. Cu alte cuvinte, executivul va da înapoi 20% din totalul încasărilor suplimentare la buget pentru a se asigura că impactul accizei asupra populaţiei va fi unul minim, în timp ce restul de 80% reprezintă o resursa financiară destinată programelor de infrastructură de care România are atâta nevoie.
Tot de la 1 aprilie se ieftineste energia electrica cu 3%, ceea ce inseamna un impact pe inflatie de minus 0,15 puncte procentuale.
Impactul asupra gospodariilor va fi redus. Conform datelor statistice pe cheltuielile gospodariilor pentru combustibili, impactul maximal al accizei va fi astfel:
– pentru trei sferturi din populatie, impactul direct al accizei este cuprins intre 60 de bani si 4 RON pe luna.
– pentru cei 25% din cei mai bogati dintre romani impactul mediu lunar va fi cuprins intre 5 si 10 RON pe luna.
Pentru populatia cu venituri reduse, impactul este acoperit prin masurile sociale adoptate: cresterea cu 3.76% a pensiilor (beneficiari 5,2 milioane romani), cu 12,5% a salariului minim (beneficiari 800.000 romani), cresterea cu 4,5% a venitului minim garantat (200.000 de romani). De la 1 iulie va creste salariul minim de la 850 la 900 ron, va intra in vigoare schema de reducere a ratelor la jumatate (beneficiari 900.000 romani).
Iata ca la putere avem un guvern responsabil care, de aproape doi ani se luptă să înlăture nedreptățile regimului anterior. Nu pentru că așa dă bine la electorat, ci pentru că așa prevede legea. Iar legea nu este facultativă așa cum au considerat-o cei care azi, eliberați de responsabilitatea guvernării, vin cu tot felul de propuneri fanteziste și populiste.
Doina Federovici, senator PSD