Partidul Naţional Liberal este marele pierdant al alegerilor europarlamentare care au avut loc duminică. Chiar dacă a obţinut un procent peste media naţională, PNL Botoşani este cu mult sub ceea ce anticipau liderii acestei formaţiuni şi chiar adversarii politici.
Cu doar 10% în municipiul Botoşani şi 20,19% în judeţ, Partidul Naţional Liberal este la foarte mare distanţă de Partidul Social Democrat, fostul parteneri şi acum cel mai mare duşman.
Înaintea campaniei electorale, Florin Ţurcanu, liderul PNL Botoşani, anunţa că targetul organizaţiei judeţene este 30% chiar 35%. Ţinând cont că PNL are foarte mulţi primari, inclusiv unii de la PDL care şi-au anunţat susţinerea, părea un target care poate fi atins. Rezultatul alegerilor a arătat că nu este suficient. Ba din contra, PNL a pierdut enorm de mult în municipiul Botoşani iar în judeţ primarii au jucat la toate capetele.
„Despre morţi numai de bine”
Scandalul dintre Florin Ţurcanu şi Relu Tîrzioru s-a văzut la vot. Unul din fiefurile PNL a devenit dintr-o dată un fief PSD. După scandalul dintre cei doi, Florin Ţurcanu spunea despre Relu Tîrzioru: „Despre morţi numai de bine”. La aceste alegeri, primarul oraşului Săveni a făcut tot posibilul să-i demonstreze lui Florin Ţurcanu că încă are mare influenţă şi a reuşit să ducă PSD-ul la aproape 60%, un scor de neimaginat în urmă cu un an de zile.
Mircea Diaconu a rupt din voturile PNL
Eliminarea lui Mircea Diaconu de pe lista PNL-ului a făcut ca liberalii să piardă procente însemnate. În municipiul Botoşani s-a înregistrat o mare surpriză, Mircea Diaconu obţinând mai multe procente decât PNL-ul. La reuşita lui Diaconu au contat foarte mult şi social democraţii. Nu de puţine ori, aceştia au spus oamenilor că liberalii l-au scos de pe listă pe Mircea Diaconu ca să-i facă loc lui Mihai Ţurcanu. Această strategie a prins la electorat iar Diaconu a obţinut foarte multe voturi pentru un independent care nu şi-a făcut o campanie extraordinară.
Mihai Ţurcanu, marele pierdant
Pe locul şapte pe lista PNL, botoşăneanul Mihai Ţurcanu era cotat cu şanse reale de a ajunge în Parlamentul European. Trebuia ca PNL-ul să obţină minim 20 de procente pe plan naţional, ceea ce era previzibil la începutul campaniei electorale. Scandalurile dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta sau cele dintre Florin Ţurcanu şi Portariuc-Dolineaschi nu au fost favorabile liberalilor. Ba din contra, liberalii au avut de pierdut.
80% pentru PSD la Conceşti
Partidul Social Democrat a câştigat la pas în comunele conduse de primari PSD. În unele comune au fost scoruri incredibile. La Conceşti, PSD a obţinut 80,66%, la Dimăcheni 67,22%, la Roma 60,49%, la Văculeşti 60,9%, Vlăsineşti 59,41%, Hudeşti 56,4%, Vlădeni 55,7% sau Vorona 54%. Social democraţii au obţinut rezultate foarte bune şi în fiefurile PNL sau PDL. La Stăuceni 53,9% sau Săveni 59.03%.
PSD a câștigat alegerile în 5 comune conduse de primari PNL, respectiv Broscăuți, Mihăileni, Șendriceni, Vârfu Câmpului și Păltiniș. „Și în Prăjeni am fost aproape de victorie, ne-au despărțit 38 de voturi de PNL, iar în orașul Flămânzi, unde primar este un liberal, am obținut 43%, foarte aproape de PNL”, a declarat Doina Federovici, coordonatorul campaniei PSD.
Primarii PDL nu s-au implicat în campanie
Primarii Partidului Democrat Liberal nu prea s-au implicat în această campanie. Unii dintre aceştia au fost total dezinteresaţi iar alţii au încercat să asigure un echilibru. Au făcut tot posibilul ca PSD, PNL şi PDL să obţină procente apropiate. Unii dintre ei au spus că au proiecte şi aşteaptă finanţare de la Guvernul PSD iar în acelaşi timp au nevoie de bani de la Consiliul Judeţean condus de liberalul Florin Ţurcanu.