În ultimii 20 de ani, Ministerul Tineretului şi Sportului şi-a bătut joc din majoritatea taberelor şcolare şi a centrelor de agrement din România. Unele deja au fost închise iar alte sunt în paragină iar mai devreme sau mai târziu vor avea aceeaşi soartă.
Nici Tabără „Codrii de Aramă” de la Agafton nu a scăpat. Dacă în urmă cu 15-20 de ani avea peste 300 de locuri de cazare iar în perioada vacanţelor de vară şi iarnă era plin de copii veniţi în tabere, acum mai sunt doar 130 de locuri disponibile şi nici acestea nu oferă condiţii extraordinare este din ce în ce mai scăzut.
În ultimii şapte-opt ani s-au făcut doar mici reparaţii curente. Ultima reabilitare a avut loc în 2007 iar de atunci nu s-a mai alocat niciun leu. Acest lucru poate fi observat de orice persoană care intră în tabără. Centrul Luceafărul a fost trecut în conservare iar din acel moment a început devastarea căsuţelor. S-au spart geamurile, s-au rupt uşile şi s-a furat tot ce mai era prin acest căsuţe. „La ora actuală, administrăm două centre, unul în conservare şi unul funcţional care are 130 de locuri de cazare. Mai avem în jur de 200 de locuri nefuncţionale. Căsuţele sunt inutilizabile în acest moment. Reţeaua de apă şi canalizare este închisă deoarece este deteriorată. Are aproape 40 de ani de când a fost făcută şi nu s-a mai intervenit asupra ei. Nu îndeplinim niciun fel de condiţii pentru a le deschide”, ne-a spus Radu Humelnicu, directorul Direcţiei Judţene pentru Sport şi Tineret, instituţie care are în administrare Tabăra Codrii de Aramă de la Agafton.
Nici blocurile nu arată prea bine. Din patru doar două sunt funcţionale iar acestea au nevoie de consolidare deoarece în zonă sunt alunecări de teren.
„Este necesară o intervenţie majoră cel puţin pentru consolidarea blocurilor A1, A2 şi a garsonierelor. Din cauza alunecărilor de teren, avem o diferenţă de nivel de 20 de centimetri între amplasamentul iniţial şi amplasamentul actual. Trebuie găsită o soluţie. Am făcut tot felul de intervenţii la minister şi am solicitat alocare fondurilor pentru consolidarea celor două blocuri. Terasa este crăpată şi lăsată”, a mai precizat Radu Humelnicu.
Lucrurile au scăpat de sub control în momentul în care au început disponibilizările. Mai marii de la Bucureşti au considerat că erau prea mulţi angajaţi în tabăra de la Agafton şi au început să facă disponibilizări an de an. Dacă la începutul anilor 90 erau circa 70 de persoane care lucrau în tabără, acum mai sunt doar cinci. Aceştia trebuie să asigure paza, să asigure mâncarea celor veniţi în tabără, să facă reparaţii şi curăţenie în spaţiile de cazare. „În ultima perioadă nici paza nu am mai reuşit să o asigurăm. În urma restructurărilor de personal, am ajuns de la 70 de muncitori, câţi erau în tabără, la doar cinci. Foarte greu facem faţă. Pe perioada sezonului mai apelăm la zilieri. Sunt singurele centre de agrement din judeţul Botoşani”, a afirmat directorul DJST Botoşani.
Investiţiile sunt interzise
În afara spaţiilor de cazare, tabăra „Codrii de Aramă” mai dispune şi de o bază sportivă. Şi aceasta este în paragină. Reprezentanţii DJST Botoşani au încercat la un moment dat să modernizeze baza, în speranţa că vor obţine venituri mai mari. Nu a fost posibil din cauza unui ordin aberant emis de un ministru.
„Potenţial există. Avem aproape cinci hectare de teren. Problema este că prin 2007-2008 s-a emis un ordin de ministru prin care se interzicea orice fel de investiţie într-un centru de agrement în conservare, chiar dacă banii proveneau din veniturile proprii ale direcţiei. Baza sportivă aparţine centrului aflat în conservare şi nu putem face investiţii. Banii pe care îi avem în plus la data de 31 decembrie trebuie viraţi la bugetul statului”, a adăugat Radu Humelnicu.
La ora actuală, baza sportivă este la nivelul anilor 90 sau chiar mai rău. De aceea, în ultimii ani nici măcar cluburile sportive din judeţul Botoşani nu mai merg în tabăra de la Agafton. În plus, lipsesc dotările, nu există o sala de forţă şi nu există condiţii pentru refacere.
Trebuie 2 milioane de euro
Pentru reabilitarea celor patru blocuri şi a căsuţelor plus a cantinei şi bazei sportive ar trebui în jur de două milioane de euro. Suma nu este foarte mare ţinând cont că în ultimii ani s-au cheltuit sute de milioane de euro pe tot felul de investiţii care nu au niciun fel de utilitate.
„Pentru reabilitarea şi modernizarea celor două centre ne-ar trebui în jur de 1,5-2 milioane de euro. Trebuie refăcute grupurile sanitare, trebuie înlocuite uşile, geamurile şi mobilierul. Trebuie schimbat acoperişul. Mai sunt două clădiri începute şi nefinalizate. Una dintre aceste clădiri reprezintă un pericol. Ea ar trebui dărâmată”, a conchis Radu Humelnicu.
În acest an, gradul de ocupare pentru cele 130 de locuri de cazare este de 70%. Preţul pe care un elev sau un adult trebuie să-l plătească este de 65 de lei pe zi, în aceşti bani fiind inclusă masa şi cazarea.
În cazul în care se va continua pe aceeaşi linie şi nu se va face nimic, în câţiva ani, Tabăra „Codrii de Aramă” de la Agafton va fi închisă iar cele cinci hectare de teren, aflate la circa opt kilometri de municipiul Botoşani, probabil vor ajunge pe mâna unor şmecheri cu multă influenţă în zona politică şi economică.