13.9 C
Botoșani
vineri, 24 mai 2024

Au vrut să ardă vegetaţia uscată dar au provocat patru incendii

maternitate incendiu (3)

La Stăuceni, Agafton (comuna Curteşti), Manoleşti Deal (comuna Mihai Eminescu) şi Buimăceni (comuna Albeşti) patru focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au transformat în incendii care au mistuit vegetaţia uscată de cca. 6 ha. Intervenţia promptă a forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a prevenit extinderea flăcărilor la clădirile din apropiere.

În urma cercetărilor efectuate la faţa locului, a fost identificată şi sancţionată contravenţional persoana care a generat de incendiul de vegetaţie uscată produs pe raza localităţii Agafton. În cazul celorlalte trei incendii se continuă cercetările, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, pentru identificarea şi sancţionarea cetăţenilor care au generat evenimentele cu foc.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

–         obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

–         obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

–         informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

–         realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA