După ce a ratat preluarea sistemului de termoficare de la Brăila, compania Elsaco este pe cale să relizeze acest lucru la Suceava. Elsaco a participat în asociere cu Adrem Bucureşti, la licitaţia organizată de către primăria Suceava.
„Am înfiinţat o firmă care se numeşte Thermonet. Suntem doi asociaţi, Adrem Bucureşti şi Elsaco. Am depus marţi oferta şi bănuiesc că se va trece la etapa de negociere. Am făcut o ofertă bună şi sunt hotărât să muncesc acolo. A doua firmă care a participat la licitaţie este Termica din Suceava. Ei sunt în insolvenţă, nu au nici autorizaţie de funcţionare de la ANRSC. Problema noastră este dacă reuşim să găsim un numitor comun. La starea pierderile din reţele, efortul investitorului este mare. Eu nu pot investi în reţelele din Suceava pentru că nu sunt ale mele. Eu pot face doar operare. Acolo sunt 20.000 de clienţi. Dacă ajungem să negociem până la iarnă nu e în regulă. Putem găsi chiar o formulă de compromis”, ne-a spus Valeriu Iftime, preşedintele companiei Elsaco.
Adrem Bucureşti este proprietarul sursei. În noua sursă s-au investit circa 90 de milioane de euro, în totalitatea bani privaţi. Din acest motiv, Adrem este acţionarul majoritar în cadrul companiei Theormonet cu 51% în timp ce Elsaco are 49%.
Gigacaloria va fi 180 de lei
Reprezentantul companiei Elsaco susţine că actuala societate de termoficare din Suceava are nişte datorii uriaşe şi că redresare sistemului centralizat de încălzire depinde de primăria municipiului Suceava care ar trebui să investească în reţelele de distribuţie.
„Societatea de termoficare din Suceava are datorii foarte mari, sunt în insolvenţă iar părerea mea este că intră în faliment. Este un mesaj pe care trebuie să-l dea repede primarul. Oamenii sunt debusolaţi şi înţeleg că ceva nu e în regulă la Termică. Primăria trebuie să aibă un mesaj foarte clar: va fi căldură la iarnă, ăsta va fi preţul, vă garantăm parametri”, a spus Valeriu Iftime care a adăugat:
„Dacă vor face reţelele, eu le promit că în zece ani nu vor mai da subvenţie. Să ajungă de la 35% la 15% pierderi şi apoi e treaba mea. Eu mă ocup de client, îi dau căldură, îi explic. Îi dau un preţ de 180 de lei pe gigacalorie astfel încât să fie suportabil. Nu poţi să faci parametri cu un lucru stricat. Eu mă angajez să cresc numărul de clienţi, să fac 90% încasări, să-i fidelizez faţă de serviciul ăsta şi să exploatez echipamentele cu cele mai mici costuri posibile”.
Profit în zece ani
În cazul în care Thermonet va câştiga licitaţia de la Suceava, vor fi angajaţi aproximativ 100 de oameni şi va urma o perioadă în care se vor face investiţii. Valeriu iftime susţine că timp de cinci-şase ani se vor investi bani în termoficarea din Suceava iar profitul va apărea abia după zece ani. „Eu voi investi. Fiind bani privaţi, eu pot investi în distribuţia pe orizontală. Acolo unde sunt probleme eu pot face distribuţia pe orizontală. Dacă nu, voi pune repartitoare radio pe banii mei şi îl citesc eu când trebuie. Apoi, faci convenţie individuală”, a precizat preşedintele companiei Elsaco.
Interes pentru mai multe societăţi de termoficare
În afara licitaţiei de la Suceava, Elsaco mai este interesată şi de alte societăţi de termoficare aflate în pragul falimentului. Interes există şi pentru Modern Calor Botoşani unde s-au investit circa 60 de milioane de euro în ultimii ani dar deocamdată primăria municipiului nu este interesată să concesioneze sistemul de termoficare.
„Mă duc la toate licitaţiile care apar pe concesiune căldură. Dacă voi prelua una, e clar că nu pot prelua încă zece. Este un efort financiar teribil. Şi Botoşaniul este o soluţie. Dacă se va scoate vreodată la licitaţie, voi veni. Toate termoficările din România sunt în dificultate şi aici este o chestiune de management. Trebuie să te ocupi de client, să vinzi şi să încasez. Este un serviciu greu şi sunt multe lucruri de făcut”, a conchis Valeriu Iftime.