În această săptămână, municipiul Dorohoi a găzduit o serie de acţiuni de comemorare a victimelor deportarilor evreilor dorohoieni în Transnistria. Printre aceste acţiuni s-a numărat şi o tabără de pictură intitulată “Arte, Educaţie, Memorie – talentul tinerilor artişti în slujba adevărului”.
La această tabără de pictură care s-a desfăşurat timp de cinci zile au participat elevi din Botoşani, Dorohoi, Buzău şi Bacău. Ei au realizat o serie de lucrări care au fost expuse vineri după amiază la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Dorohoi. Ulterior, operele copiilor urmează să ajungă la Vatican şi Bruxelles unde vor fi expuse timp de mai multe zile.
„Proiectul Arte, Educaţie, Memorie, este un răspuns la neuitare. Este viziunea acestor tineri vis-a-vis de răspunsul la neuitarea istoriei. Sunt 32 de elevi ai liceelor de artă din Buzău, Bacău, Botoşani şi elevi de la liceele din Dorohoi. Lucrările lor care exprimă suferinţa celor care au trecut prin Holocaust dar şi ideea de viitor, pace, comunicare, vor fi expuse la Vatican, în cadrul unei expoziţii şi la Bruxelles. Fiind prima ediţie, putem să o considerăm un atelier experiment”, ne-a spus managerul proiectului.
Evenimentul a fost organizat de către Primăria municipiului Dorohoi în parteneriat cu Asociaţia Evreilor din România Victime ale Holocaustului, Federația Comunităților Evreiești din România, Fundația Filderman, JDC, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’, Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din România, Comunitatea Evreilor Dorohoi.
Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, s-a arătat impresionat de ceea ce au reuşit să realizeze cei 32 de copii şi a declarat că intenţionează ca în vara anului viitor să organizeze o tabără internaţională.
„Tineri din mai multe centre de artă din ţară şi-au dat întâlnire la Dorohoi, într-o tabără de creaţie. Copiii fac un fel de remember a evenimentelor care s-au întâmplat în al doilea război mondial dar mesajul este mult mai puternic. Pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple, ele trebuie în primul rând ştiute şi amintite din când în când. Este un prilej extraordinar în care copiii se cunosc, se descoperă, fac schimb de impresii, de mesaje şi îşi dau seama că lumea poate fi mai bună atunci când fiecare dintre ei reuşesc prin acest mesaj pe suport de hârtie să ajungă în zona persoanelor de decizie mondială. Lucrările create în Dorohoi vor fi expuse la Vatican, la Bruxelles şi Bucureşti. Din Dorohoi se va transmite un mesaj care are în esenţă pacea, prietenia şi memoria colectivă în ceea ce priveşte lucrurile reprobabile sau atrocităţile care sperăm să nu se mai repete”, a declarat Dorin Alexandrescu, adăugând:
„Am discutat cu organizatorii şi gândesc un proiect mai ambiţios. În vara anului viitor vom încerca să organizăm o tabără internaţională de obiceiuri şi tradiţii populare, cu adresabilitate internaţională. Vor fi câteva sute de tineri din diferite zone ale lumii care vor veni la Dorohoi să prezinte tradiţiile din zonele lor”.