„Azbestul este o substanta periculoasa pentru sanatatea oamenilor”. Scrie clar intr-o hotarare de Guvern din 2003. La noi, insa, pericolul ramane doar pe hartie. In continuare, zeci de mii de locuinte din judetul Botosani sunt acoperite cu azbociment si, ce este mai grav, cei care stau in ele habar n-au la ce riscuri se expun. Mai exact, se pot imbolnavi de cancer, potrivit medicilor.
Azbestul este un material de constructie ieftin si folosit pe scara larga pana in anii 70. Productia, dar si folosirea acestuia au fost stopate in Europa, fiind considerat unul dintre cele mai periculoase materiale de constructie pentru sanatatea omului. Cu toate acestea in Romania si in special in judeutul Botosani este inca folosit pe scara larga, desi din anul
2006 prin Hotarare Guvernamentala s-a interzis si in tara noastra fabricarea şi folosirea azbestului.
La nivelul judetului Botosani, specialistii de la Agentia pentru Protectia Mediului sustin ca peste 40 la suta dintre locuinte folosesc inca acoperisuri sau pereti de azbest la case sau alte acareturi.
„Din pacate azbestul, o mostenire estica pentru botosaneni este inca folosit. Mai ales in mediul rural acolo unde oamenii au acoperisuri din azbest, dar si cotete sau magazii cu azbest. Mai grav este faptul ca multe scoli si instituţii din judetul Botoşani folosesc inca acest material. Sunt si in municipiul Botosani, acoperisuri de azbest pe scoli. Prin legislatie suntem nevoiti sa le lasam acolo pana isi încheie ciclul de viata”, a spus Eugen Mateiciuc directorul APM Botosani.
Inspectorii Agentiei pentru Protectia Mediului sustin ca, in urma verificarilor facute in ultimii ani, au fost depistate aproape 130 de institutii publice locale si institutii subordonate printre care si scoli cu acoperisuri de azbest. Cat despre gospodariile satesti, situatia este scapata de sub control.
„Noi spunem ca sunt 30-40% dintre locuintele botosanenilor care au azbest. Dar in realitate procentele sunt mai mari” a adaugat Eugen Mateiciuc.
Specialistii spun ca azbestul devine periculos la rupere sau taiere cand degaja un praf care prin inhalare patrunde in plamani si genereaza afectiuni grave.Expunerea pe termen lung la azbest poate duce, in minim 10-15 ani, la cancer cu diferite localizari pleurala, pulmonara si peritoneana. Botosaniul, locul unde azbestul este folosit, se afla si
in topul national al numarului de bolnavi de cancer. Printre formele bolii se regaseste intr-o pondere mare, cancerul de plamani, cauzat si de intoxicatia cu azbest.
„Peste 100 de cazuri noi de cancer sunt depistate lunar. Predomina formele de cancer la prostata,colon , dar si cancerul pulmonar. Sunt aproximativ 6800 de botosaneni bolnavi de cancer”, a spus Eugen Mateiciuc, medic Spitalul Judetean de Urgenta.
Intoxicatia cu azbest se manifesta in timp. Pot trece ani pana cand se manifesta si generează complicatii. Multi muncitori din perioada comunista, abia dupa 1990 au dezvoltat afectiuni din cauza azbestului.