1.6 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

Mihai Tincu: “Cu ce muncitori să mă extind? Este o criză a forţei de muncă despre care nu prea se vorbeşte în România”

tincumihairapsodia

Omul de afaceri Mihai Tincu, directorul general al companiei Rapsodia Conf, susţine că în ultima perioadă s-a accentuat criza forţei de muncă în Botoşani şi că din ce în ce mai greu găseşte oameni dispuşi să lucreze în fabrica pe care o conduce.

Rapsodia Conf este una din cele mai vechi fabrici de confecţii din România şi printre puţinele foste fabrici comuniste care au rezistat şi după 1990. Numărul salariaţilor este de zece ori mai mic decât în perioada comunistă dar rezistă pe piaţă, lucrează pentru firme importante din lume iar produsele realizate la Botoşani sunt vândute în magazine de lux.

“Noi am avut în 2015 un parcurs aproape identic cu cel din 2014. Am păstrat clienţii. Chiar am dezvoltat cantităţile pe clenţi. Ca să te păstrezi în această meserie trebuie să lucrezi pentru o anumită piaţă. Lucrurile nu mai sunt ca acum 5-10 ani. Astăzi sunt două-trei condiţii pe care trebuie să le îndeplineşti atunci când lucrezi. Trebuie să-ţi plăteşti salariaţii la un anumit nivel, trebuie să achiţi utilităţi de trei-patru ori mai mai decât în ani trecuţi, să plăteşti taxele la stat şi trebuie să ai nişte preţuri ca să poţi îndeplini aceste condiţii. Ne-am menţinut relaţiile cu clienţii pe care i-am avut, le-am dezvoltat. Sunt clienţi buni, sunt nume cunoscute în toată lumea. Sperăm ca şi în 2016 lucrurile să fie la fel”, ne-a spus Mihai Tincu.

Omul de afaceri botoşănean şi-ar dori să-şi extindă capacitatea de producţie dar se confruntă cu o problemă în ceea ce priveşte personalul. El spune că din ce în ce mai puţini botoşăneni doresc să lucreze în fabrici chiar dacă salariile sunt mai mari decât la un supermarket.

“Cu ce muncitori să mă extind? Este o criză a forţei de muncă despre care nu prea se vorbeşte în România. Toată lumea caută fel de fel de locuri de muncă dar mai puţin în fabrici. Indiferent de fabrici. Din câte am înţeles, este un lucru valabil în toată Europa. Nu este vorba de salarizare. Eu dau salarii mai mari decât nu ştiu care supermarket. E vorba de un anumit tip de mentalitate. Toată lumea vrea să facă altceva, să lucreze la o tereasă, într-un magazin”, a afirmat omul de afaceri.

“Dacă ar veni înapoi cele patru-cinci milioane de oameni care au plecat din România, ar trebui să accepte şi lucrul în cadrul unor unităţi industriale. Maşinile astea frumoase, nemţeşti, se fac în nişte fabrici. În Germania, cea mai dezvoltată ţară din Europa, foarte mulţi oameni lucrează în fabrici. În România s-au închis fabricile, au dispărut zonele industriale, au venit alţii şi nu putem să le facem faţă cu concuranţa. Combinatele chimice s-au desfiinţat pentru că au intrat pe piaţa noastră îngrăşăminte făcute în China sau în alte parte”, a adăugat directorul general al Rapsodia Conf.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA