Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind serviciul de transport public de călători. Printre principalele prevederi se numără şi cea care stabileşte amendă de la 100 lei până la 500 lei pentru cei care călătoresc fără titlu de călătorie valabil, care refuză să prezinte organelor decontrol titlul de călătorie, care au un comportament inadecvat sau care deteriorează mijloacele de transport.
Proiectul mai prevede că beneficiază de transport gratuit copiii sub 5 ani. Proiectul de lege, intitulat Legea serviciului de transport public de călători, a fost pus în dezbatere publică, pentru 30 de zile, la data de 13 octombrie 2015.
SCHIMBĂRI PRECONIZATE
Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de lege se propune „rezolvare integrală și unitară, printr-o lege nouă, a problemelor semnalate în domeniul transportului public de călători, precum și armonizarea și corelarea acesteia cu legislația adiacentă relevantă în vigoare”.
Proiectul clasifică și definește serviciul de transport public de călători în funcție aria de desfășurare (local, metropolitan, județean), de tipul mijloacelor de transport public (autobuze, troleibuze, tramvaie, metrouri, trenuri) și de infrastructura de transport utilizată (rutieră, feroviară, navală).
Astfel, legea face distincție între serviciul local de transport public prestat la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor sub controlul și coordonarea consiliilor locale, serviciul metropolitan de transport prestat la nivelul asociațiilor de dezvoltare intercomunitară sub controlul și coordonarea adunărilor generale, respectiv serviciul județean de transport public prestat la nivelul județelor sub controlul și coordonarea consiliilor județene.
Proiectul prevede explicit că autorităţile administraţiei publice locale au calitatea de autorități locale competente și că au competenţele exclusive cu privire la elaborarea şi adoptarea politicilor și strategiilor locale de dezvoltare a serviciului, a programelor de transport public, legea conferind acestora dreptul exclusiv de a înfiinţa, organiza, coordona, monitoriza și controla serviciul de transport public de călători la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi de a înfiinţa, dezvolta, moderniza, administra şi exploata sistemele publice de transport. De asemenea, autorităţile locale competente au dreptul de a verifica şi aproba, modul de stabilire, ajustare sau modificare, după caz, a tarifelor / taxelor speciale propuse de operatori, pentru prestarea serviciului.
Pentru eficientizarea și facilitarea dezvoltării unui serviciu de transport public intermodal, integrat, la nivelul zonelor metropolitane și al aglomerărilor urbane, proiectul propune înființarea unor asociații de dezvoltare intercomunitară având ca obiect de activitate serviciul de transport public de călători, denumite asociații metropolitane de transport public.
Citeste mai mult pe RTV.NET