12.7 C
Botoșani
joi, 24 octombrie 2024

Milioane de calculatoare din România, infectate

calculatoare

Mai bine de un sfert dintre computerele românilor au fost sau sunt infectate cu un virus. Chiar dacă zilnic au loc sute de mii de atacuri cibernetice, utilizatorii români nu obişnuiesc să-şi protejeze calculatoarele. Vulnerabile sunt şi instituţiile de stat, care sunt frecvent ţinta atacurilor informatice sau chiar de spionaj.

Specialiştii în securitate IT susţin că 27 la sută dintre computerele din România au fost infectate cel puţin o dată cu un virus. Potrivit estimărilor companiilor de specialitate, în ţara noastră sunt peste şase milioane de PC-uri şi laptopuri. Multe dintre sistemele de operare folosite de români nu au licenţă şi nici sisteme de protecţie împotriva viruşilor.

Sunt zilnic foarte multe atacuri. Vorbim, la nivelul populaţiei în general, de milioane, milioane de calculatoare compromise. Nu de ieri de azi, ci de mai bine de un an de zile. Asta ne indică nouă faptul că cetăţenii nu-şi fac actualizările pentru sistemul de operare sau pentru aplicaţiile pe care le rulează”, a declarat Augustin Jianu, director general CERT-RO. „Utilizatorii încă se aşteaptă ca atunci când se infectează o să observe imediat şi o să rezolve problema chiar dacă au o soluţie de securitate sau nu. În ziua de astăzi, problema nu mai este în felul următor. Viruşii stau ascunşi şi tu ca utilizator chiar dacă eşti infectat nu-ţi vei da seama niciodată că există ceva în calculator”, a explicat Cătălin Cosoi, specialist în securitate IT.

Citeşte mai mult pe Digi24.ro 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES








































ULTIMA ORA