28.3 C
Botoșani
sâmbătă, 20 iulie 2024

De ce nu ar trebui să bei apă din sticle de plastic care au stat la soare

femeie care bea apa foto rtv.net

În special în zilele toride de vară, ai tendinţa să te îndrepţi rapid către sticla de plastic uitată în maşină, în care mai găseşti câteva guri de apă menite să îţi potolească setea nebună. Doar că un astfel de obicei este orice, mai puţin sănătos. Motivul? Substanţele nocive ascunse în atât de răspânditele sticle de plastic care, în urma expunerii la temperaturi ridicate, se scurg în apa din recipient!

Ambalajele de plastic sunt folosite la o multitudine de produse din comerţ, de la caserole la biberoane şi banalele sticle de apă şi de băuturi răcoritoare. Însă, în ultimii ani, experţii în domeniu au atras atenţia asupra pericolului pe care folosirea excesivă a acestor ambalaje – şi, mai grav, expunerea lor la temperaturi ridicate – îl poate avea asupra sănătaţii.
Testele au arătat că, atunci când plasticul – cel obţinut din polietilenă tereftalat – este expus la temperaturi ridicate (ca în cazul în care o sticlă de plastic este lăsată în bătaia directă a soarelui sau o caserolă de plastic cu mâncare este încălzită în cuptorul cu microunde), substanţele care îl compun se scurg în conţinutul recipientului, fie el lichid ori solid.
Compuşii nocivi din sticlele de plastic
Sticlele de apă pe care le preferăm adesea pentru a înlocui consumul de apă de la robinet ne expun unor pericole nevăzute, dar cât se poate de reale pe termen lung. Mai concret, este vorba despre expunerea la compuşii regăsiţi în materialul plastic care, deşi ajung în organismul nostru în cantităţi infime, în timp riscă să se acumuleze şi să favorizeze o varietate de boli potenţial grave.
Citeste mai mult pe RTV.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA