In Botosani au aparut deja primele cazuri de persoane muscate de căpuşe. In ultimele zile, patru persoane au cazut victime acestor insecte si s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgente. Alte patru cazuri au aparut in urma cu doua saptamani, mai exact de cand a venit caldura.
Medicii spun ca nu au fost dificultati in extragerea capuselor si nici complicatii. In aceste cazuri, pacientii au nevoie de ajutor de specialitate si, sub nicio forma, nu trebuie sa incerce singuri sa scoata insectele din corp. Si asta pentru ca aceste capuse pot sa transmita mai multe boli, cea mai periculoasa fiind maladia Lyme, care provoaca severe tulburari cardiace sau neurologice.
„Persoanele muscate de capuse au fost vazut de catre medicii din cadrul Unitatii de Primiri Urgente, iar in cazul celor care au prezentat retentia de insecta, aceasta a fost extrasa, a fost curatata zona si apoi cazurile au fost dirijatecatre sectia de boli infectioase”, a spus Petre Radauceanu, medic sef Upu.
Muscatura de capusa nu este intotdeauna dureroasa, iar unii pacienti prezinta o pata rosie in zona afectata. Medicii se asteapta ca in perioada urmatoare sa creasca numarul botosanenilor atacati de capuse. Capusele sunt insecte parazite care traiesc pe corpul animalelor si se hranesc cu sangele acestora. Ele traiesc in vegetatia padurilor si a parcurilor, perioada maxima de activitate fiind intervalul martie – octombrie.
Ca sa nu le picati victima insectelor, ar fi bine sa va acoperiti cat mai mult corpul, sa nu purtati pantaloni scurti si tricouri atunci cand mergeti la iarba verde. De asemenea, este indicat sa folositi un spray impotriva insectelor.