Criza economică a avut efecte diferite pentru firmele din judeţul Botoşani. Unele au ajuns în faliment, au disponibilizat oamenii şi au dispărut de pe piaţă iar altele s-au dezvoltat şi au făcut angajări. Deşi timp de vreo doi-trei ani, toţi specialiştii în economie vorbeau despre dezastrul care va urma şi dădeau tot felul de sfaturi, un om de afaceri botoşănean nu a ţinut cont de aceste sfaturi şi nici de recomandările băncilor. A investit aproape tot profitul obţinut în 2007-2008 iar anul acesta sunt şanse mari ca firma pe care o conduce să ajungă la cifra de afaceri din perioada de boom economic.
Omul de afaceri Gheorghe Rotaru, administratorul firmei Nordic Romar, a început business-ul la doi ani după Revoluţie. Şi-a amenajat un magazin de electronice şi electrocasnice în Dorohoi şi a început să comercializeze produsele cumpărate de la fabricile din România. A intrat în afaceri împreună cu un cumnat şi un fin dar parteneriatul nu a durat. Acum, după mai bine de 20 de ani, Gheorghe Rotaru spune că într-o afacere, doi sunt prea mulţi.
„Afacerea am început-o în 1992 când eu am rămas fără obiectul muncii. Am fost şef-revizor în comerţul din Dorohoi. S-au dat toate unităţile în locaţie de gestiune iar revizorii şi personalul TESA au rămas fără obiectul muncii. Am luat un magazin la roşu, pe Grigore Ghica, aproape de primăria veche. L-am amenajat ca magazin de electronice şi electrocasnice şi m-am dus gestionar. Am fost gestionar două-trei luni. Am stat vreo cinci-şase luni în locaţie de gestiune după care am înfiinţat un SRL. Am început cu cumnatul şi cu finul. Mi-am dat seama că într-o afacere doi sunt prea mulţi. Trebuie un cap să conducă. Unul vroia dividele, nu se ştia atunci de dividente, iar celălalt vroia împărţit ciubucul. Prin 1994 am înfiinţat firma Nordic Romar iar anul trecut am împlinit 20 de ani de activitate şi 22 de ani de activitate comercială. Am angajaţi care au 22 de ani de vechime”, ne-a povestit omul de afaceri.
A girat cu uşa de la apartament şi mobila din casă
Gheorghe Rotaru şi asociaţii lui, au făcut primul credit bancar în 1992 când au deschis primul magazin de electronice şi electrocasnice. Neavând proprietăţi, a fost obligat de bancă să gireze cu bunurile din casă. După mai bine de 20 de ani în care a luat credite bancare de zeci de miliarde de lei vechi, omul de afaceri se amuză şi regretă că nu mai are primul contract de credit.
„Îmi pare rău că nu mai am primul contract de credit. Pentru primul credit am girat cu un televizor alb-negru, un frigider de 240 de litri, cu uşa de stejar de la apartamentul finului, biblioteca Topliţa, bucătăria Rarău şi ce mai aveam prin casă. Acum e de râs”, îşi aminteşte omul de afaceri.
În 2003, când nu se ştia de boomul economic şi nici de criza care va urma, omul de afaceri a cumpărat fostul magazin Unicat din Botoşani şi tot în acelaşi an a cumpărat atelierul mecanic din Dorohoi. Un an mai târziu, a început afacerile cu mobilă. „A terminat băiatul meu facultatea, şi-a amenajat un birou şi el a dezvoltat partea de mobilă. Am construit aproape 10.000 de metri pătraţi în Dealu Mare. Am cumpărat fosta fabrică de mobilă dar pentru depozitare. Acolo, 60-70% este mobilă din producţie proprie iar diferenţa este din import”, ne-a spus Gheorghe Rotaru.
„Mă număr printre profitorii boom-ului economic”
Perioada de boom economic l-a prins pe Gheorghe Rotaru cu o afacere stabilă. Avea mai multe magazine în judeţele Botoşani şi Suceava în care comercializa electronice, electrocasnice şi mobilă. A avut zile în care făcea vânzări de peste un miliard de lei vechi iar acum recunoaşte că a fost unul dintre profitorii perioadei de boom economic. A avut inspiraţia de a reinvesti profitul uriaş realizat în 2007-2008, în producţia de mobilă şi a devenit unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţă.
„În 2007-2008 a fost un boom economic. După un boom economic în care se produce mult, urmează inevitabil o perioadă de recesiune, de scădere economică. S-a vândut orice tâmpenie, rată cu buletinul. Cumperi şi nu plăteşti câteva luni. Era o concurenţă acerbă între creditori, între bănci, între IFN-uri. Eu mă număr printre profitorii boom-ului economic. Dacă nu vindeam eu, vindeau alţii. Am fost pe fază. Am prins trenul şi m-am urcat în el. Ce am făcut eu, nu a făcut multă lume. Tot profitul obţinut în perioada de boom economic l-am reinvestit şi din cauza asta am trecut foarte uşor prin criză. Am 10.000 de metri pătraţi de hale construite de la zero. Am construit fabrică de mobilă. În august 2008 a cumpărat 60% din fosta fabrică de mobilă unde am 14.000 de metri pătraţi suprafaţă construită”, a afirmat omul de afaceri.
Cifră de afaceri de peste 8,5 milioane de euro în 2014
În 2014, Nordic Romar a avut o cifră de afaceri de peste 8,5 milioane de euro cu 1,5 milioane de euro mai puţin decât în 2008, cel mai bun an din istoria companiei. După cum a început 2015, Gheorghe Rotaru spune că sunt şanse mari ca în acest an să ajungă la o cifră de afaceri de 10 milioane de euro.
„Mai am puţin şi ajung la cifra de afaceri pe care am avut-o în 2008. Atunci a fost cea mai mare cifră de afaceri. Nu ştiu dacă va fi anul acesta dar este posibil deoarece în primele două luni am o creştere la vânzări de peste 10%. În 2008 am avut o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de euro. Anul trecut am avut o cifră de afaceri de peste 8,5 milioane de euro. În 2008, am avut într-o singură zi vânzare de moblă, de peste un miliard. Nu reuşeau să facă faţă la transport”, ne-a mai spus omul de afaceri.
În prezent, firma Nordic Romar are 17 puncte de vânzare în 12 locaţii şi peste 200 de salariaţi. A devenit o afacere de familie. Gheorghe Rotaru este administratorul, fiul său este director general, fiica este director economic iar nora director la resurse umane.