1.7 C
Botoșani
luni, 25 noiembrie 2024

Botoşănenii plătesc anual zeci de metri cubi de apă pe care nu îi consumă. VEZI reacţia lui Ţurcanu

aparobinet

Pierderile sau furturile de apă dintr-o scară de bloc se împart pe fiecare locatar în parte. Astfel, unii locatari care fac economie la apă pentru a plăti cât mai puţin, se trezesc că au de achitat câte doi-trei metri cubi de apă în plus deoarece vecinii nu au anunţat indexul real sau au furat apă. În ultima perioadă s-a înregistrat un val de reclamaţii la Protecţia Consumatorilor dar până se va găsi o soluţie, botoşănenii vor fi obligaţi să plătească apa pe care nu o consumă.

Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, le recomandă oamenilor să scoată bani din buzunare şi să înlocuiască sisitemul de distribuţie din scara blocului în care locuiesc. Este vorba de trecerea de la sistemul pe verticală la sistemul pe orizontală şi montarea apometrelor la uşa apartamentului. Astfel, cei care consumă apă şi nu plătesc, vor putea fi debranşaţi mai uşor.

„Am încercat să găsim soluţii dar legislaţia nu a fost de partea noastră. Singura soluţie este branşarea individuală şi atunci nu mai ai nicio treabă. Atâta timp cât vom depinde de un contor la limita de proprietate şi apoi avem 20, 30, 40 de consumatori, unul e mai isteţ, altul e mai credincios. E clar că vor apărea diferenţe majore. Finanţele şi Curtea de Conturi calculează la limita de proprietate. Societate vede consumurile reale iar diferenţa o realocă pe fiecare în parte. Este imoral dar asta e legislaţia. Maxim 10 milioane de lei vechi costă branşările individuale de pe o scară. Ele trebuie făcute de persoanele de pe scară. O altă etapă care trebuie să ajungă într-un final este cu cartelă. Încarci cât vrei să consumi. Când s-a terminat, ai rămas fără apă şi trebuie să reîncarci. Asta trebuie să o facă de toţi cetăţenii”, a spus Florin Ţurcanu.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA