2.2 C
Botoșani
joi, 28 noiembrie 2024

E OFICIAL. În judeţul BOTOŞANI există apă cu proprietăţi terapeutice. VEZI UNDE

hlipiceni izvor14

Judeţul Botoşani are o adevărată comoară iar din acest moment autorităţile ar trebui să fie interesate pentru a investi. Reprezentanţii Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie au recoltat probe şi au confirmat că în judeţul Botoşani există o zonă cu proprietăţi terapeutice şi se poate realiza o bază de tratament.

În vara anului 1993, o echipă de la Botoşani şi  Bucureşti a venit să cerceteze zona Hlipiceni şi au făcut câteva foraje. Căutau o conductă de gaz care se credea că vine din Polonia şi traversează România. În timp ce forau, au descoperit un izvor despre care la acel moment nu se ştia mare lucru. După trei luni acea echipă a plecat dar oamenii locului au fost curioşi să vadă ce au descoperit specialiştii iar unii chiar au avut curajul să bea apă din acel izvor.

„Personalul care a lucrat a stat la mine la moară, au tras utilajele la moară. Eu am fost aici de la începutul lucrărilor. Au săpat pentru o conductă de gaz care spuneau ei că vine din Polonia. S-a săpat în jur la 250 de metri adâncime. Au fost trei lucrări în tot judeţul. La Flămânzi, Roma şi Hlipiceni. După ce au termnat, am întebat de domnul mastru: care e verdictul. Mi-a spus: o să vină specialiştii şi o să spune ce se întâmplă cu apa. Până să vină această echipă, nu se ştia de această apă. Apa este sulfuroasă. Am gustat-o şi eu. Are un pic de sulf dar e băubilă. Oamenii vin şi spală”, ne-a spus Săvel Murgu.

Interesant este că apa de la Hlipiceni a devenit deja cunoscută. Sunt oameni care vin dinalte judeţe şi pleacă cu bidpoanele pline cu apă din izvorul minune.

„Vin de la Iaşi nişte persoane în vârstă care iau cu bidoanele apă. Este un bătrânel care vine mereu şi l-am întrebat la ce îi foloseşte. Mi-a spus că se simte foarte bine când se spală cu această apă. Sunt câţiva bătrâni care vin cu trenul, iau apă şi se duc înapoi la tren”, ne-a mai spus Săvel Murgu.

Ilie Comoroschi a fost viceprimar al comunei Hlipiceni în momentul când s-au făcut primele săpături. După ce s-a descoperit izvorul, a crezut că se va realiza o bază de tratament, că vor fi investiţii. Au trecut mai bine de 20 de ani dar nu s-a întâmplat nimic. Omul se pregăteşte să plece la Eforie unde va face tratament similiar cu cel pe care l-ar putea face ăn satul său.

„Eu eram viceprimar. Au venit cu utilaje, cu o sondă. Am întrebat de câteva ori ce se întâmplă dar nu au vrut să ne spună. Într-un final mi-au spus: căutăm o vână de gaz care vine din Polonia. Au găsit această apă. Au spus că de acum vor veni specialiştii dar nu s-a întâmplat nimic. Apa are nişte gaz. În primul rând e foarte bună pentru spălat. E foarte moale. Nu e nevoie de săpun la apa asta. Eu vreau să se încerce. Ceva se poate face. Aici trebuie investiţii. Cineva trebuie să investească. Noi vrem să se facă ceva, să avem şi noi bazinul nostru. Eu mă duc pe data de 1 februarie mă duc la Constanţa ca să fac nişte proceduri. Fac la Eforie, în bazin, ceea aş putea face aici. E aceeaşi apă. Încă nu ştiu dacă are calităţile astea”, a spus Ilie Comoroschi.

Primăria comunei Hlipiceni a făcut o serie de demersuri, a plătit efectuarea analizelor dar lucrurile s-au prit. Autorităţile locale nu au posibilitatea să realizeze o bază de tratament iar singura variantă ar fi un investitor privat.

„Acest izvor ne-a stârnit curiozitatea şi am vrut să văd ce proprietăţi are apa. Am făcut o solicitare către Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, să trimită o echipă de specialişti şi să facă recoltări. La jumătatea anului 2014 s-au făcut recoltări şi am primit buletinul de analiză. S-a constatat că apa are proprietăţi balneologice şi proprietăţi curative. Ea trece printr-un strat de gaze şi de aceea arde. Specialiştii au spus că importanţa apei nu ar deriva din gazul pe care îl conţine ci din proprietăţile pe care le are. Am făcut solicitări către Ministerul Fondurilor Europene pentru a ne sugera eventuale axe pe care noi putem accesa proiecte pentru un pun punct de tratament şi un obiectiv turistic. Din păcate sunt prinse doar entităţile care sunt recunoscute ca zone turistice. Cel mai bine ar fi să realizăm un parteneriat public-privat”, a declarat pentru Botoşani Online prmarul comunei Hlipiceni.

hlipiceni izvor12 hlipiceni izvor11 hlipiceni izvor10 hlipiceni izvor9 hlipiceni izvor8 hlipiceni izvor7 hlipiceni izvor6 hlipiceni izvor5 hlipiceni izvor4 hlipiceni izvor3 hlipiceni izvor2 hlipiceni izvor1 hlipiceni izvor IMG_8120 hlipiceni izvor17 hlipiceni izvor16 hlipiceni izvor15 hlipiceni izvor14 hlipiceni izvor13

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA