-0.5 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

Un fost primar şi un om de afaceri ne dau una dintre cele mai proaste veşti: „Proiectul CORNIŞA este ratat”

cornisa21iulie (6)

Ovidiu Portariuc este unul dintre primarii tineri din această ţară şi în mod normal trebuia să fie  primul interesat de finalizarea într-o perioadă cât mai rapidă a proiectului Cornişa, un proiect foarte aşteptat de majoritatea tinerilor din municipiu.

Surprinzător, numai că nu a fost prea interesat. Ba din contra, prin deciziile lui nu a făcut altceva decât să întârzie demararea proiectului. După un an de tergiversări, primăria municipiului a decis că firma Electroalfa are cea mai bună ofertă şi că ea va executa lucrările. Contractul a fost semnat cu Electroalfa dar compania botoşăneană a apelat la alte firme care să execute lucrările. Cu aproximativ un an înainte de termenul de finalizare prevăzut în contract, lucrările sunt la un stadiu de circa 30-35%. Omul de afaceri Victor Mihalachi, patronul firmei Victor Construct, susţine că proiectul Cornişa nu va fi finalizat în termenul stabilit şi că vor apărea foarte mari probleme.

„Proiectul Cornişa este un proiect ratat sută la sută. Firma care gestionează acum nu poate să scoată lucrarea. Nici la anul pe timpul ăsta nu se va termina”, ne-a spus Victor Mihalachi.

O reacţie cu privire la ceea ce se întâmplă în momentul de faţă cu proiectul Cornişa a avut şi fostul primar Cătălin Flutur, cel care a demarat proiectul şi care a obţinut finanţarea. Fostul edil spune că în această iarnă mare lucru nu se va putea lucra şi mai rămân opt-nouă luni în care trebuie să se realizeze 65-70% din poiect.

„Tot cea ce se va lucra după decembrie 2015 se va face din banii noștri, din credit sau banii municipalității. Nu se va termina la timp. Din decontări s-a lucrat 28% din proiect. Dacă este să ne uităm mai atent, din declarațiile oficialilor Primăriei reiese că s-a lucrat 35%. Într-un an și două luni am finalizat 35% din lucrare. Vine o perioadă de iarnă, nu știu ce se poate face acum. Ce ne face pe noi să credem că într-un an, 8-9 luni reușim să terminăm restul de 65%? Sunt lucrări de mare finețe la partea de finisaje. Betoane speciale de finisaj pentru că nu vrem pierderi de apă sau de căldură. Mi-aș dori farte mult ca acest proiect să se realizeze pentru că este absolut benefic pentru municipiu și județ”, a spus Cătălin Flutur.

Mai mult, fostul primar este surprins de atitudinea executivului primăriei care a renunţat la aproape patru milioane de euro, fonduri nerambursabile. În opinia lui Cătălin Flutur, echipamentele şi calitatea materialelor nu vor de cea mai bună calitate.
„Am pierdut 4 milioane euro din finanțarea europeană, noi am semnat pentru zece milioane euro și știam că în urma licitațiilor mai poate scădea valoarea. Dintr-un proiect de 20 milioane euro puteam merge la 18 milioane euro, dar noi am adjudecat la puțin pese 12 milioane euro. S-a spus că noi am făcut economie. Noi nu am făcut nicio economie acolo. Îți dă cineva pe gratis 10 milioane euro și tu spui că „mulțumesc, dar nu am nevoie decât de 6 milioane euro”. Restul de 4 milioane euro a plecat în alte județe. Faptul că folosim o sumă considerabil mai mică față de suma propusă mă face să cred că echipamentele nu vor fi de cea mai bună calitate”, a adăugat Cătălin Flutur.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA