În ultima perioadă, piaţa imobiliară din România a început să îşi revină cât de cât, dezvoltatorii imobiliari au început să-şi vândă apartamentele construite în urmă cu trei-patru ani iar băncile sunt interesate ofere credite pentru cumpărarea de locuinţe. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi în Botoşani. Aici piaţa rămâne blocată iar dezvoltatorii imobiliari nici nu se gândesc la noi proiecte de investiţii în locuinţe.
Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că în continuare sunt foarte multe apartamente scoase la vânzare şi foarte puţini cumpărători. Deşi preţul apartamentelor a scăzut cu 40-50% comparativ cu perioada anilor 2007-2009, cererea este foarte mică raportat la ofertă. Acest lucru de datorează în primul rând faptului că botoşănenii au din ce în ce mai puţini bani, locurile de muncă sunt nesigure şi puţini sunt cei care mai au curajul să peleze la credite bancare.
„Din păcate, piaţa imobiliară din Botoşani nu a dat semne de revenire nici în acest an. Sunt mulţi care vin, se interesează dar numărul tranzacţiilor este foarte scăzut. Cel puţin în următoarele trei-patru luni nu văd o creştere. În oraşele mari, este posibil ca piaţa imobiliară să îşi revină cât de cât deoarece sunt mai mai mulţi bani decât în Botoşani”, ne-a spus Corneliu Timofte, reprezentantul agenţiei imobiliare Unitcom.
„Să uităm de investiţiile în imobiliare”
În urmă cu câţiva ani, mai mulţi oameni de afaceri din Botoşani au decis să investească şi în imobiliare. Au construit blocuri sau chiar cartiere în diferite zone ale municipiului, dar criza i-a prins cu foarte multe apartamente nevândute. Au scăzut considerabil preţurile în speranţa că vor reuşi să le vândă iar unii au decis chiar să închirieze apartamentele. După câţiva ani de criză, dezvoltatorii imobiliari nu se mai gândesc la alte proiecte şi îşi propun doar să vândă ceea ce au construit deja.
„Am vândut câteva apartamente anul acesta. Sunt blocuri noi, am preţuri foarte bune dar nu vine nimeni. Nici cu 400-500 de euro pe metrul pătrat nu mai poţi vinde pentru că nu vine nimeni. Dacă ar mai fi industrie, economie şi piaţa imobiliară s-ar mişca mai bine. Să uităm de investiţiile în imobiliare în Botoşani. La noi e capătul lumii şi nu merge nimic. Mai am apartamente pe care vreau să le vând, să le închiriez”, ne-a spus Victor Mihalachi.
Majoritatea apartamentelor construite în ultimii ani au suprafaţă mare. Chiar dacă preţul pe metrul pătrat a scăzut considerabil faţă de perioada 2007-2009, un astfel de apartament încă este inaccesibil pentru mulţi dintre botoşăneni.