Mihai Asiminicesei este candidatul PSD pentru funcția de primar al comunei Roma. El este viceprimar în funcție iar în ultimii ani a gestionat majoritatea proiectelor de investiții care s-au realizat în comuna Roma. Spune că are pregătite mai multe proiecte care se vor realiza în următorii ani, proiecte în valoare de multe milioane de euro.
Cum a decurs campania electorală în comuna Roma?
Eu am organizat o campanie pozitivă, am mers din casă în casă, am discutat cu cetățenii. Nu m-am bazat pe acuze, pe lucruri negative, așa cum au procedat alte formațiuni politice. le-am spus cetățenilor ce am făcut, le-am spus ce vreau să fac, le-am cerut cu încredere votul. Foarte mulți cetățeni m-au încurajat să merg mai departe, să continui ceea ce am început, să rămân același om receptiv la problemele lor. Foarte mulți oameni vin la primărie cu diferite probleme, am încercat să le rezolv, să îi ajut. Oamenii mă simpatizează și cred că voi obține un scor frumos.
Să vorbim de proiectele care urmează în comuna Roma…
Îmi doresc foarte mult să încep extinderea rețelei de apă pentru că vedeți că ne confruntăm cu o secetă accentuată. Se lucrează dar îmi doresc să găseasc o nouă finanțare pentru celelalte străzi. Din discuțiile cu cetățenii, cea mai mare problemă este lipsa apei. Au animale, au grădini de legume. Extinderea rețelei de apă este pe primul loc. Îmi doresc să începem și canalizarea și stația de epurare. Am realizat studiul de fezabilitate și urmează să depunem pe fonduri europene sau pe alte surse de finanțare. Am un proiect privind iluminatul stradal, un proiect aprobat. Rețeaua electrică a comunei Roma a ajuns într-un stadiu de degradare accentuat, are o vechime de peste 20 de ani, cedează de multe ori, trebuie să schimbăm în permanență becurile. Vreau să fac un iluminat cu LED astfel încât să fac economie de bani la bugetul local. De asemenea, îmi doresc să modernizez cele două școli care nu au fost reabilitate, la Teișoara și Cotârgaci. În această toamnă voi începe studiile de fezabilitate. De asemenea, căminul cultural din Roma este un obiectiv pe care vreau să-l renovez, să fac o parcare. Sunt proiecte pe care comunitatea le cere.
Sunt și proiecte mai mici care pot fi făcute din buget local?
Din bugetul local vom face extinderea rețelei de energie electrică. Îmi doresc să găsesc o soluție legală pentru locuri de casă. Cumpărarea de către Consiliul Local a unei suprafețe de teren, lotizarea și repartizarea către tineri. Anul acesta vom recepționa planul urbanistic general, o lucrare care a necesitat mult timp, cu introducerea mai multor suprafețe de teren în intravilanul localităților pentru construcția de locuințe.
Ce intenționați să faceți pe partea culturală?
Îmi doresc să reînvii zilele Romei, îmi doresc o zi a diasporei pentru că am primit foarte multe încurajări din diasporă, de la tinerii plecați din comună. Vreau să finanțăm acea formație artistică, să fie o formație fanion a comunei. În domeniul sportiv, doresc modernizarea bazei sportive pe care am repartizat-o școlii. Tinerii din comună vor avea acces neîngrădit.
Din punct de vedere financiar, cum stă Primăria Roma?
Deocamdată stă bine pentru că se bazează pe veniturile proprii pe care în fiecare an le încasăm, în jur de 80-85%. În schimb este și o secetă accentuată care diminuează producția agricolă iar fermierilor le este greu să achite. Ar trebui un sprijin din partea statului, să-i ajute să scape de datoriile pe care le au.
Mulți primari vorbesc de alimentarea cu gaz. Primăria Roma pregătește vreun astfel de proiect?
Am făcut demersuri împreună cu comunele din jur în vederea formării unui parteneriat întrucât trebuie cel puțin 1000 de precontracte, pentru ca investiția să fie eligibilă. Avem consultanți care au implementat în țară astfel de proiecte, lucrăm la documentație. Sper să găsim sursa de finanțare pentru acest proiect.
MESAJ CĂTRE LOCUITORII COMUNEI ROMA:
„Vreau să le spun cetățenilor că rămân același om deschis la problemele dumnealor. Le mulțumesc pentru încurajări și îi invit să mă sprijine pe data de 27 septembrie, la vot”