În comuna Ibănești din județul Botoșani, tradiția se păstrează și nu există sărbătoare importantă la care oamenii să nu se îmbrace în costume populare și să participe. Ziua Universală a Iei a fost un bun prilej ca oamenii să se îmbrace în straie de sărbătoare și să vină la căminul cultural pentru a asista la un eveniment organizat de primărie.
De la copii de câteva luni și până la persoane trecute de 80 de ani, cu toții au îmbrăcat cele mai frumoase ii pe care le aveau și au venit la căminul cultural din localitatea Dumbrăvița. Unii dintre ei, au ii de la părinți sau bunici și spun că le îmbracă doar în zi de mare sărbătoare. Astăzi, de Sânziene și Ziua Universală a Iei, a fost o mare sărbătoare iar locuitorii comunei Ibănești au vrut să arată că pe aceste locuri tradiția se păstrează iar ei sunt mândri să poarte aceste ii.
Pentru al doilea an consecutiv, Primăria și Consiliul Local Ibănești a organizat un eveniment dedicat Zilei Universale a Iei. Căminul cultural din localitatea Dumbrăvița a devenit neîncăpător. Locuitori ai comunei și oameni născuți în comună și stabiliți în alte zone ale țării sau în străinătate, cu toții au venit îmbrăcați în ii pentru a asista la spectacolul organizat de primărie. S-a vorbit de tradiția populară românească, despre comuna Ibănești, femeile și fetele din sat au împletit coronițe pe care le-au împărțit în sală, după care a urmat un program artistic.
„Este un eveniment dedicat tradițiilor culturale. Este Ziua Universală a Iei și noi tratăm așa cum se cuvine fiecare eveniment cultural. Fără cultură și fără tradiții, noi nu existăm. Având în vedere că aparținem acestor locuri, avem responsabilitatea de a face ca lucrurile să se desfășoare cât mai bine, cât mai corect pentru că viitorul societății depinde de acest gen de manifestări. Ia este mult mai mult decât un obiect, este o carte de istorie, este însuși poporul român. Poporul român se identifică cu portul popular.
Este ediția a doua pe care o organizăm. Am participat la festivalul tinerilor meșteșugari de la Vorona, unde am câștigat locul I. Vom reprezenta județul la Sibiu, cu cusături, ii, căciuli, lucrări tradiționale și obiecte culturale. Am organizat astăzi și o expoziție de ii, din zona comunei Ibănești dar și din alte zone. Avem mai mulți invitați, printre care doamna Alina Florescu de la Muzeul Județean care ne-a prezentat semnificația zilei. Pe domnul Ștefan Dodiță, doamna Claudia Semciuc cu ansamblul Primăvara al ucrainenilor din Cândești, plus programe cultural-artistice ale copiilor din comuna Ibănești”, ne-a spus Romică Magopeț, primarul comunei Ibănești.