18.4 C
Botoșani
joi, 25 iulie 2024

Zeci de botoşăneni amendaţi pentru încălcarea legii antifumat

tigara foto libertatea

De mai bine de doua saptamani fumatul este interzis in spatiile publice inchise, dar nu toti respecta legea. In aceasta perioada, politistii locali au aplicat nu mai putin de 29 de amenzi si 20 de avertismente persoanelor fizice care si-au permis sa aprinda tigarile in locuri interzise.

Amenzile au fost cuprinse in 100 si 200 de lei. Au fost botosaneni prinsi sa fumau in hala de carne sau in cea de lactate.

„Au fost efectuate verificari in Piata Centrala, in Piata Viilor, in parcarea subterana, in spatiile de joaca pentru copii, iar pana acum sanctiunile au fost date persoanelor fizice care nu respectau prevederile legale. Au fost un cuantum de 49 de sanctiuni, din care si avertismente. Au fost depistate de exemplu persoane care fumau in hala de lactate si in hala de carne”, a declarat Florentina Cozorici, sef serviciu protectia mediului.

Si jandarmii botosaneni au inceput controalele pe aceasta tema si pana in prezent au dat trei amenzi la persoane care fumau in baruri, si un avertisment.

„De cand a intrat in vigoare aceasta lege au fost aplicate patru sanctiuni contraventionale in valoare de 250 de lei. E vorba si de un avertisment. Vorbim de persoane care fumau in spatii publice inchise, mai exact baruri. Vreau sa precizez faptul ca actiunile noastre au deocamdata un caracter mai mult informativ, de informare a populatiei cu privire la prevederile legale”, a spus Dan Izotov, purtator de cuvant IJJ.

Legea antifumat a intrat in vigoare din 17 martie, ora 0.00, si a transformat Romania în a 94-a tara din lume in care fumatul este interzis in spatiile publice inchise. Guvernul a explicat intr-o schema ca prin spatiu public inchis, se intelege orice spatiu delimitat de un acoperis, plafon sau tavan si de cel putin doi pereti. Ghidul antifumat adoptat de guvern explica si o intreaga lista de sanctiuni.

De exemplu: angajatorii isi pot sanctiona salariatii. Pedepsele pornesc de la un simplu avertisment scris si pot ajunge pana la reducerea salariului sau desfacerea contractului de munca.

Fumatorii care sunt prinsi de polititie sau jandarmerie ca trag un fum intr-un loc unde fumatul este interzis risca amenzi de la 100 la 500 de lei, iar proprietarii de cladiri in interiorul carora se fumeaza risca amenzi de la 5000 la 15.000 de lei iar in cele din urma autoritatile pot chiar sa le inchida unitatile in interiorul carora se fumeaza.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA