Faceţi o primă inspecţie tehnică. Semne de lovituri, de revopsire, geamuri cu aceeaşi serie, reflexii uniforme în vopsea, strălucire, linii continue la uşi şi mască. Verificaţi sub maşină dacă există scurgeri de ulei sau lovituri. Ascultaţi motorul, care trebuie să meargă uniform, verificaţi să nu fie martori aprinşi în bord.
Dacă aţi trecut acest pas, programaţi obligatoriu o inspecţie în service, mecanică şi de verificare a computerului maşinii. Ca să testaţi onestitatea vânzătorului, propuneţi-i să plătească verificarea în cazul în care maşina a avut un eveniment major sau este o rablă. Dacă bateţi palma, aveţi grijă să nu păţiţi ca în cazul de mai jos.
„9.400, negociabil”. Studiu de caz
Totul a început cu un anunţ atrăgător. Vând Land Rover Freelander 2, motor de 2,2 litri pe motorină, 130 de mii de kilometri, primul proprietar, cumpărat din România, preţ negociabil 9.400 de euro. Maşina arată ca nouă, bine întreţinută, cel puţin în fotografii. Presupusul proprietar e amabil şi fixăm o întâlnire. Maşina arată bine vizual, nu are geamuri schimbate, reflexiile în vopsea sunt liniare, îmbinările sunt fără săritură. Îl întreb pe unicul proprietar al maşinii dacă a avut vreun incident. Spune că nu. Totuşi peste sigla de pe haion se vede o urmă de vopsea, semn că cineva a încercat să o recondiţioneze fără ca măcar să se obosească să-i dea jos literele. În maşină apare un al doilea semn de întrebare. Cerându-i să-mi spună dacă are bluetooth, omul începe să butoneze panicat. Scuza e că soţia foloseşte mai mult maşina. Soţia este şi cea care a scos certificatul fiscal pentru maşină. Vânzătorul, deşi se lăuda că are taxa de primă înmatriculare plătită şi nerecuperată, nu are şi o dovadă scrisă. „Am trimis un prieten să o scoată, vine azi cu ea”, sună un fel de răspuns universal. Motorul pare suspect de curat. Testăm maşina. O iau pe piatra cubică de lângă gara Băneasa. Suspensia este ciudat de moale. În mers, vânzătorul mă atenţionează că s-ar putea să bată o bucşă. Nu bate, însă când mă uit sub maşină, văd că există ulei scurs de la toate amortizoarele. Îl întreb dacă a schimbat suspensia, bâiguie ceva. E de acord să facem o verificare. Programez o inspecţie la un service agreat de reprezentanţă. Apar alte semne de întrebare. Deşi maşina este cumpărată din România şi are carte de service, datele importatorului nu se potrivesc cu cele de pe documentul ştampilat şi cu aparenţă originală. Service-ul susţine că la ultima revizie făcută în 2011 avea 110 mii de kilometri. În carte figura o revizie în 2012, la 115 mii de km.
Citeşte mai mult pe Jurnalul.ro