10.2 C
Botoșani
luni, 20 martie 2023

Viitorul programului „Prima Casă”, incert

blocuri caleanationala920

Viitorul programului „Prima Casă” este incert. După ce fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, anunţa că programul ar putea fi sistat, succesorul său spune că e posibil ca acesta să continue, dar va fi modificat. Practic, statul ar vrea să pună la bătaie mai puţini bani, aşa că ia în calcul reducerea plafonului alocat, dar şi mărirea avansului. În prezent, jumătate dintre creditele imobiliare sunt de tip „Prima Casă”.

Achiziţia de case cu garanţie de la stat ar putea continua şi în 2016.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor: „Analizam impactul pe care l-a avut asupra economiei, precum și impactul modificării condițiilor, în sensul, poate, reducerii sumelor sau alocării în mod diferit. Cu siguranță, reducerea bruscă a unui program care, de altfel, a funcționat foarte bine nu ar fi o idee fericită”.

Lansat în plină criză, în 2009, programul a facilitat acordarea de credite imobiliare garantate de stat pentru tinerii care nu îşi permiteau să cumpere o locuinţă. Avansul pentru o locuinţă cumpărată prin programul Prima Casă este de 5%, faţă de 15% în cazul împrumuturilor luate de la bancă. Dobânzile, în schimb, au devenit aproape egale în prezent. Programul a prevenit prăbuşirea pieţei rezidenţiale şi a dezgheţat creditarea.

Ionuţ Stanimir, reprezentantul unei bănci comerciale: „Nu există diferenţă între un credit ipotecar clasic şi unul Prima Casă, în jur de 4,5 sau 5 la sută sunt dobânzi pe care le pot găsi clienţii la aproape toate băncile.

Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari: „Omul mai stă o lună, două, cinci, până face rost de avans, ca să poată să achiziţioneze proprietatea pe care şi-o doreşte sau pe care şi-o permite”.

Pe de altă parte, creditarea ar putea fi influenţată de aplicarea legii dării în plată, prin care datornicul îşi poate achita datoria către bancă doar cu imobilul ipotecat.

Citeşte mai mult pe DIGI24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA