2.3 C
Botoșani
vineri, 3 februarie 2023

VIDEO. Sate pe cale de dispariție în județul Botoșani

#stiri #botosani

În următorul deceniu, mai multe localități din județul Botoșani vor dispărea. Tinerii au plecat în străinătate sau în orașe iar în sate au rămas doar bătrânii și beneficiarii de ajutoare sociale.

Păltiniș este una dintre comunele unde numărul locuitorilor a scăzut foarte mult în ultimii 30 de ani. Dacă în 1990 erau peste 7000 de locuitori în comuna Păltiniș, acum sunt sub 2500 de locuitori. Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș, spune că anual, numărul locuitorilor scade cu 30-40 iar în câțiva ani, unele sate vor disparea.

“Peste tot în județul Botoșani, scăderea populației este un fenomen. Tinerii au plecat, nu se mai reîntorc. Cei acre pleacă, pleacă cu tot cu copii. Anual pierdem 30-40 de locuitori. În 1990, comuna Păltiniș avea vreo 7600 de locuitori. La recensământul din 2011, erau vreo 2800 de locuitori. În present, suntem undeva la 2500. Maxim. Cât nu sunt locuri de muncă iar oamenii să aibă un trai decent, asta se va întâmpla”, a spus Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș.

De mai multi ani, numărul deceselor depășește cu mult numărul nașterilor în comuna Păltiniș. Preotul Traian Drob, ne-a spus că într-un an, în Parohia Sf. Vasile Păltiniș sunt botezați doi-trei copii.

“În cursul unui an de zile, înmormântăm numai din parohia Sf. Vasile Păltiniș, 30-40 de persoane. Se nasc și botezăm 2-3, până în 6 copii. Prin 2014 am avut 12 iar de atunci 2-3. Este foarte mare diferența. scade populația pe an ce trece. Rămân casele pustii, cresc păduri. Totul rămâne pustiu”, a spus preotul Traian Drob.

În sate au rămas doar bătrânii care trăiesc din pensia minimă pe care o primesc de la stat și asistații social. Toți tinerii și cei de vârsta a doua au plecat și nu intenționează să se mai întoarcă.

“Populația este îmbătrânită. Avem satul Grivița unde vârsta medie este 78 de ani. Sunt 3-4 familii din 60 care sunt tineri. Restul sunt bătrâni și văduvi”, a spus preotul Traian Drob.

Dacă până acum primarii erau interesați să realizeze investiții în apă, canalizare și drumuri, mai nou nou ei încearcă să realizeze proiecte pentru bătrâni. La Păltiniș s-a obținut o finanțare de aproape un milion de euro pentru un centru social care va deservi circa 300 de persoane.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA