20.2 C
Botoșani
luni, 15 aprilie 2024

VIDEO Șapte focare de pestă porcină în comuna Corni

Autoritățile veterinare sunt în alertă, după ce la începutul acestui an au descoperit în comuna corni șapte focare de pestă porcină aficană.

Potrivit directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), acestea au fost descoperite în perioada 5-9 ianuarie. „Suntem în plină anchetă epidimiologică, verificăm efectivele din exploatații, încercând să aplicăm toate măsurile pentru a reduce impactul sau răspândirea acestei boli.” a spus Ovidiu Airimițoaie. Situația este gravă, ca o comparație, pe tot parcursul anului 2022 fiind descoperite în tot județul Botoșani șapte focare, respectiv la Durnești, două la Stăuceni,Brăești, Bălușeni și Sarafinești – Corni. „În majoritatea cazurilor înregistrate anul trecut, proprietarii animalelor nu au beneficiat de despăgubiri . La Stăuceni practic oamenii lăsau animalele libere până sub pădure și s-a transmis de la porcul mistreț. Sau din alte motive, animale introduse fără documente  sau animale ieșite din exploatație, la fel fără documente” a mai spus  directorul adjunct al DSVSA. Acesta a fost completat de directorul executiv al instituției, Teodor Harabagiu care a indicat omul ca principalul și cel mai important vector al bolii.” Sursa principală este mediul sălbatic, mistrețul.  Accesul din pădure în gospodăriile populației s-a făcut prin oameni. Deja ne așteptăm la evoluții mai rapidă în diferite locații având în vedere evoluția pestei porcine la mistreț.” a spus acesta.

Peste porcină africană nu afectează omul!

Virusul pestei porcine africane produce boala la porcul domestic și cel mistreț iar odată apărută în efectiv evoluează cu morbiditate și mortalitate de până la 100%. Nu există vaccin. Singura metodă eficientă ce s-a văzut și s-a mediatizat în teren este ucididerea întregului efectiv de animale, dezinfecția utilajelor, a materialelor, a adăposturilor. În acea exploatație, furajele, așternutul se distruge fiindcă virusul este foarte rezistent în mediul exterior.

ISTORIC Pesta Porcină Africană

În Europa, pesta porcină africană evoluează din 1957, atunci când pe o linie aeriană odată cu resturile alimentare ale călătorilor administrate în hrana porcilor a transferat de pe continentul african pe cel european primul focar din Lisabona, Portugalia. De atunci virusul PPA s-a întins pe tot continentul european. La noi, în 2018 primul focar a fost înregistrat la Satu Mare cu produse din carne de porc și subproduse aduse dintr-o sursă neautorizată, din Ungaria, unde evolua PPA iar apoi boala a apărut și a evoluat într-un mod exploziv în rezervația Delta dunării odată cu trecerea porcilor mistreți transfrontalier din Ungaria.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA